Waarom de fans van Tom Cruise het gehad hebben met deze wetenschapper

Films & Series Dennis Mons 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een van ‘s werelds slimste mensen heeft fans van Tom Cruise achter zich aankregen. Neil deGrasse Tyson kon het namelijk niet laten om zijn wijsheid los te laten op de film Top Gun: Maverick.

Als er één professionele feestpoeper is, dan is het Neil deGrasse Tyson wel. De man mag dan wel briljant zijn, maar dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. En die vlieger gaat al helemaal op als hij wat wetenschap en realiteit over films gaat sprenkelen.

DeGrass’ wetenschap versus Tom Cruise

Dit jaar kwam Top Gun: Maverick uit. En hoewel het wederom zo’n typische 80’s film is met allemaal haantjes (dit keer ook hennetjes) was het precies wat veel filmliefhebbers even nodig hadden: prachtig geschoten, dom vermaak.

Ziggo komt met het ideale gratis Netflix-alternatief voor abonnees
Tom Cruise in hogere sferen. (Afbeelding: Paramount)

Zo dom zelfs dat deGrasse Tyson het niet kon laten om even zijn brein erop los te laten op Twitter. Zo schreef hij het volgende: “Ik ben laat op het feestje, maar op het moment dat Maverick zijn schietstoel gebruikte bij Mach 10,5 ging hij 11.265 kilometer per uur wat hem 400 miljoen joules aan kinetische energie geeft – de explosieve kracht van 100 kilogram TNT”, stelt hij.

“Een situatie waar menselijke fysiologie niet op ontworpen is. Dus nee, Maverick loopt hier niet even van weg. Hij zou dood zijn. Heel dood.”

En hij ging nog even door:

Twitter doet zijn ding

Er is een gouden regel op Twitter: kom aan iets waar mensen van houden en je krijgt de wind van voren. Zo ook Neil. Een pissige Twitteraar wijst hem erop dat deGrasse Tyson en Cruise uit ander hout zijn gesneden. “Misschien zou JIJ dood zijn, maar Tom Cruise is geboren met straaljagerbenzine in zijn bloed!”

Een ander valt terug op het feit dat Tom Cruise al zijn stunts zelf doet. Dus deze vast ook wel? “Dit is incorrect want Tom Cruise heeft die shit echt gedaan”, tweette de fan. Waarschijnlijk denkt deze persoon dat Cruise daadwerkelijk alles écht zelf doet, terwijl de acteur niet eens zélf de F-18 Super Hornet mocht vliegen.

En dan zijn er nog anderen die ook daadwerkelijk verstand (lijken te) hebben over de materie?

DeGrasse versus Titanic

Het is nu dus even de beurt aan Tom Cruise en Top Gun, maar het is niet de eerste keer dat de wetenschapper in de clinch ligt met Hollywood. Een zeer bekend voorbeeld daarvan is zijn kritiek op de film Titanic. In de emotionele eindscène kijkt Rose op naar de sterren. Reden voor deGrasse Tyson om in de pen te klimmen en een e-mail te sturen naar regisseur James Cameron.

“Ik kreeg een bijterige mail van Neil waarin stond dat op die positie in 1912 Rose helemaal dat sterrenveld niet kon zien”, stelde Cameron. “En met mijn reputatie als perfectionist had ik dat moeten weten. Ik stelde hem voor om me de juiste sterren te sturen, en dat deed hij.”

Titanic kwam nog een keer uit in 3D in 2012, en verhip: Cameron pastte wel degelijk de sterrenhemel aan in de klassieker. Misschien een goed teken voor Hollywood en dus Tom Cruise om soms éérst even een wetenschapper aan zijn of haar mouw te trekken.

Aan de andere kant: de lol van films is toch juist dat iets eigenlijk niet kan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen