Twaalf uitvindingen die bij toeval werden ontdekt en de wereld veranderden

Uncategorized Rutger Houweling 16 jul 2017
Leestijd: 6 minuten

Sommige uitvindingen hebben onze levens compleet veranderd, zonder dat de uitvinder in kwestie grootse plannen had. Hoe kan dat?

Bijzondere uitvindingen: hoe kom je erop?

Bij sommige dingen vraag je je af hoe mensen ze in vredesnaam hebben ontdekt (en bij anderen vraag je je af waarom jij er niet eerder aan hebt gedacht, zo logisch als ze zijn). Nou is het vaak zo dat ontdekkingen per ongeluk worden gedaan terwijl men iets heel anders probeert te ontwikkelen. Geluk bij een ongeluk om het zo maar even te noemen.

Gelukkig maar dat ze zijn ontdekt, want er zijn heel wat van die toevallige ontdekkingen waar we dagelijks op vertrouwen. Van Coca-Cola tot penicilline en de magnetron, allemaal zijn ze per ongeluk ontdekt. En dat zijn niet de enige, hieronder vind je twaalf uitvindingen die per ongeluk zijn ontdekt.

1. De Slinky

Uitvinder: Richard Jones, een marine-ingenieur.
Wat hij probeerde te maken: In 1943 probeerde Jones een meter te ontwikkelen om het vermogen op slagschepen te meten.
Hoe het is ontdekt: Jones werkte aan trekveren toen één daarvan op de grond viel. Nadat die de grond raakte bleef de veer stuiteren van de ene plek naar de andere – de Slinky was uitgevonden.

2. Coca-Cola

Uitvinder: John Pemberton, apotheker.
Wat hij probeerde te maken: In Atlanta verkocht Pemberton in de 1880’s siroop gemaakt van wijn en coca-extract wat hij “Pemberton’s French Wine Coca” noemde en tegen hoofdpijn en zenuwaandoeningen zou helpen
Hoe het is ontdekt: IN 1885 verbood Atlanta de verkoop van alcohol, dus maakte Pemberton een pure op coca gebaseerde versie van zijn drank. Dit kon dan met koolzuurhoudend water worden gemixt en als frisdrank worden gedronken. Het resultaat was een perfect drankje om de drooglegging door te komen: Coca Cola.

3. Chocolate-chip cookies

Uitvinder: Ruth Wakefield, eigenaresse van de Toll House Inn.
Wat ze probeerde te maken: Ze wou gewoon chocoladekoekjes maken.
Hoe het is ontdekt: Terwijl Wakefield in 1930 de mix voor haar chocoladekoekjes aan het maken was, kwam ze erachter dat ze geen bakkerschocolade meer in huis had. Ze had nog wel gezoete chocolade, wat ze vervolgens in kleine stukjes brak in de hoop dat ze zouden smelten tijdens het bakken. Dit was niet het geval, de kleine stukjes bleven intact en de eerste chocolate-chip cookies zagen het licht.

4. Chips


Uitvinder: George Crum, chefkok van het Carey Moon Lake House in Saratoga Springs, New York.
Wat hij probeerde te maken: Crum probeerde in de zomer van 1853 een klant Franse frietjes te serveren.
Hoe het is ontdekt: De klant bleef zijn Franse frietjes terugsturen naar de keuken, hij wou ze steeds dunner en krokanter. Crum verloor zijn geduld en sneed de aardappels onmogelijk dun en frituurde ze net zo lang tot ze keihard waren. Tot de verbazing van de chef vond de klant ze heerlijk.

5. De Pacemaker

Uitvinder: John Hopps, elektrisch ingenieur.
Wat hij probeerde te maken: Hopps deed onderzoek naar hypothermie en probeerde hoogfrequente verhitting te gebruiken om de lichaamstemperatuur te herstellen.
Hoe het is ontdekt: Tijdens zijn experiment besefte hij zich dat als een hart zou stoppen door koeling, het door kunstmatige stimulatie weer gestart kon worden. Dit leidde uiteindelijk tot de pacemaker in 1951.

6. Silly Putty

Uitvinder: James Wright, ingenieur bij General Electric.
Wat hij probeerde te maken: Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Amerikaanse overheid rubber nodig voor de banden van vliegtuigen, laarzen voor soldaten en dergelijke. Wright probeerde een vervanger van rubber te maken van silicium, aangezien het een materiaal was waar je makkelijk aan kon komen.
Hoe het is ontdekt: Tijdens een test met siliconenolie in 1943 voegde Wright boorzuur toe aan de substantie. Het resultaat was een kleverig, stuiterend zooitje. Hij kon er geen praktische toepassing vinden, maar dat is juist wat Sillly Putty zo geweldig maakt.

7. De magnetron

Uitvinder: Percy Spencer, ingenieur
Wat hij probeerde te maken: In 1946 was Spencer bezig met een radar-gerelateerd onderzoek met een nieuwe vacuümbuis.
Hoe het is ontdekt: Terwijl hij experimenteerde met de buis begon een chocoladereep in Spencer’s zak te smelten. Hij pakte een aantal ongepofte popcornpitten en hield ze bij het apparaat. En ja hoor, ze begonnen te poffen.

8. LSD als een drugs

Uitvinder: Albert Hofmann, a scheikundige.
Wat hij probeerde te maken: In 1938 deed hij onderzoek naar lyserginezuur derivaten in een Laboratorium in Zwitserland.
Hoe het is ontdekt: Hofmann slikte per ongeluk een kleine hoeveelheid LSD door terwijl hij de eigenschappen ervan onderzocht. Hij had vervolgens de allereerste acid trip, wat leidde tot een drugs die veel gebruikt zou worden in de popcultuur. Er gaat zelfs een roddel dat The Beatles er een liedje over schreven (Lucy in the Sky with Diamonds). Echter is die roddel door The Beatles zelf ontkracht..

9. Sacharine

Uitvinder: Constantine Fahlberg, onderzoeker.
Wat hij probeerde te maken: Fahlberg probeerde in 1879 een nieuwe toepassing te vinden voor koolteer.
Hoe het is ontdekt: Nadat hij thuis kwam van een lange dag werk merkte hij dat de biscuitjes van zijn vrouw zoeter waren dan normaal. Dit kwam omdat de stof, sacharine, aan zijn handen was blijven zitten. De onderzoeker vroeg meteen een patent aan en het product werd al snel voor de massa geproduceerd.

10. Post-it

Uitvinder: Spencer Silver en Art Fry, onderzoekers in een 3M lab.
Wat ze probeerden te maken: In 1968 had Silver een minder kleverige klevende stof ontwikkeld, maar hij kon er geen toepassing voor vinden.
Hoe het is ontdekt: Silver’s klevende stof was opmerkelijk omdat er iets lichts aan te bevestigen was, zoals een papiertje, en dat deze vervolgens zonder beschadiging te verwijderen was. Daarnaast kon de stof ook keer op keer worden gebruikt. Hij probeerde een verkoopbaar gebruik te vinden voor het product, maar had geen succes. Jaren later was zijn collega Fry gefrustreerd dat hij geen manier kon vinden om papier aan zijn psalmenboek te plakken. En zo is het idee voor de Post-it ontstaan, al werd het product pas in 1980 nationaal gelanceerd.

11. Corn Flakes

Uitvinder: John and Will Kellogg, broers en ontbijtondernemers.
Wat ze probeerden te maken: De broers probeerden graan te koken om muesli te maken.
Hoe het is ontdekt: In 1898 lieten de broers de pot met gekookt graan per ongeluk een paar dagen op het fornuis staan. Het mengel was beschimmeld, maar het product dat was ontstaan was droog en dik. Na een paar experimenten waren ze van de schimmel af en hadden ze Corn Flakes gecreëerd.

12. Penicilline

Uitvinder: Sir Alexander Fleming, een wetenschapper.
Wat hij probeerde te maken: Ironisch genoeg was Fleming op zoek naar een wondermedicijn dat ziektes kon genezen. Het was echter niet tot hij zijn experimenten weggooide dat hij vond waar hij naar zocht.
Hoe het is ontstaan: Op een dag in 1928 merkte Fleming dat een besmet petrischaaltje die hij weg had gegooid een schimmel bevatte die alle bacteriën eromheen oploste. Toen hij de schimmel op zichzelf liet groeien kwam hij erachter dat deze een krachtige antibiotica bevatte – penicilline – wat gebruikt kan worden voor alles van syfilis tot tonsillitis. Mede dankzij penicilline en andere antibiotica is het sterftecijfer nu een twintigste van wat het was in 1900.

Ben je verrast door deze uitvindingen? Check dan ook onze rubriek Dit werd ‘m niet waarin we geflopte uitvindingen, gadgets en andere producten bespreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen