Is het wel verstandig om een tweedehands elektrische auto te kopen?

Elektrische auto's Sam Dille 25 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles wordt tegenwoordig duurder, dus is het niet persé het beste moment om een nieuwe elektrische auto te kopen. Reden genoeg om je te oriënteren op een tweedehands model. Of dat nou echt een goed idee is, blijft nog maar de vraag.

Geld besparen op tanken en in aanmerking komen voor een vergoeding: we kunnen zeggen dat elektrische rijden best aantrekkelijk is. De verkoopprijzen dalen rapper dan bij benzinebakken, dus wat dat betreft zou een tweedehands model toch een goede optie moeten zijn. Nou, niet helemaal.

Moet je wel aan een tweedehands elektrische auto beginnen?

De markt voor elektrische auto’s is op dit moment relatief klein, maar groeit snel. Dat betekent dat veel voertuigen nog steeds in het bezit zijn van hun oorspronkelijke eigenaar en dat de markt voor tweedehands elektrische auto’s nog erg beperkt is.

Bovendien ontwikkelt de EV-industrie zich in rap tempo. Nieuwe ontwikkelingen en verbeterde functies volgen elkaar snel op. Veel elektrische auto’s die nu verkrijgbaar zijn, zullen om die reden snel verouderd raken.

Vroege modellen, zoals de Nissan Leaf, zijn bijvoorbeeld te vinden voor relatief lage prijzen, maar ze missen veel basisfuncties, zoals koelsystemen en een verbeterde actieradius. Een oude EV van tien jaar oud is dan een stuk minder praktisch in gebruik, vooral in vergelijking met een benzineauto van dezelfde leeftijd.

Elektrische auto: deze 7 zijn hun dure prijs alles behalve waard
De Nissan Leaf (Afbeelding: Nissan)

Sommige gebruikte modellen zijn duurder

Aan de andere kant van het spectrum staan recentere modellen van elektrische auto’s. Die tweedehands versies worden juist duurder verkocht dan een gloednieuw model. Door een mix van supply chain-problemen en een daling van de productie van nieuwe modellen, kunnen verkopers hogere prijzen vragen.

Ongeveer 17,5 procent van de gebruikte EV-markt bestaat uit elektrische auto’s die maar drie jaar oud zijn en bijna net zoveel kosten als een nieuwe auto of zelfs meer. Je kunt nog steeds een goede deal vinden op de tweedehandsmarkt, maar je moet wel oppassen voor te dure verkopen. Het is immers nooit een goed idee om te veel geld uit te geven aan een tweedehands voertuig.

Dit worden de beste elektrische auto’s in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen