Uber lapt gebruikers eenmalig 1000 dollar zodra ze hun auto laten staan

Apps Mark Hofman 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Uber wil al tijden minder auto's op de weg, maar hangt er nu wel een hele bijzondere actie aan. In de VS en Canada krijgen 175 mensen 1000 dollar zodra ze hun auto vijf weken laten staan. Hoe werkt dit precies?

One Less Car is een probeersel van Uber in Canada en de Verenigde Staten. Wie zijn auto vijf weken lang laat staan, krijgt van het bedrijf 1000 dollar aan tegoed voor het gebruik van het openbaar vervoer of de Uber-app.

Uber haalt met de actie een grote PR-stunt uit die de wens van het bedrijf overigens wel uitstekend afzet. Het is inmiddels al langer bekend dat het bedrijf daadwerkelijk minder auto’s op de weg wil hebben. Of dit de manier is om dat te bereiken, weten we nog net niet, maar het is wel een perfecte manier om de kosten van een personenauto goed in kaart te brengen.

1000 dollar van Uber

In de Verenigde Staten en Canada zijn op dit moment 175 mensen die toegang krijgen tot One Less Car. Ze laten hun eigen voertuigen aan de kant staan en maken gebruik van het openbaar vervoer en deeldiensten om van A naar B te komen. Iets waar Uber ze dan weer 1000 dollar voor geeft, wat het gemiddelde kosten zijn voor het bezitten van een auto.

Dat geld wordt niet handje contantje afgegeven, maar komt op drie verschillende manieren naar de deelnemers toe. Zo krijgen ze allemaal 500 dollar aan Uber Cash (voor ritten), 300 dollar voor het openbaar vervoer en een voucher van 200 dollar die je in kunt dienen bij een autoverhuurbedrijf of een bedrijf dat deelauto’s verhuurt.

Uber iphone app
Achterin de Uber. (Afbeelding: Pexels/Paul Hanoaka)

De deelnemers uit Chicago, Los Angeles, Washington, DC, Miami, San Francisco, Toronto en Vancouver krijgen ook een maand gratis toegang tot Uber One. Met de app kunnen abonnees tot wel 6 procent korting op ritten verdienen en zijn er geen bezorgkosten voor eten, supermarkten en meer.

Geniaal is het de actie zeker, maar uniek is het niet. In 2018 deed Lyft, de Amerikaanse tegenhanger van Uber, ook al iets soortgelijks. Destijds kregen deelnemers 550 dollar. Later was het zelf mogelijk om je auto daadwerkelijk te verkopen voor een x aantal ritten binnen de app.

Wat zijn de voorwaarden?

Aanmelden voor Amerikanen (of Nederlanders in Amerika) is uiteraard mogelijk. Deelnemers moeten bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn, beschikken over een rijbewijs, een voertuig dat minimaal drie keer per week gebruikt wordt, een bankkaart en een goedwerkende pen. Het is de bedoeling dat de eerste week goed gedocumenteerd wordt.

Uiteraard zijn we ontzettend benieuwd wat een dergelijke stunt uit zal maken. Zie Uber bijvoorbeeld een stijging in de eigen ritten en een daling in de uitstoot of is dit een typisch gevalletje goed idee, maar de uitwerking is iets minder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen