Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 20 mei 2022

Het ultieme computerscherm past makkelijk in je… ogen?

In de toekomst krijgen we mogelijk toegang tot lenzen voor in de ogen, die beschikken over een klein micro-led-display. Die lenzen corrigeren niet alleen je zicht, maar tonen ook de tekst voor een presentatie. Of ze laten zien waar je naartoe moet lopen. En het maakt ook niet uit waar je je zicht als drager op focust; je ziet die info altijd in beeld staan.

Google Glass was z’n tijd ver vooruit. Dat blijkt wel weer uit een recente ontwikkeling op het gebied van slimme contactlenzen. Het bedrijf Mojo is bezig met het ontwikkelen van zo’n product. Wanneer je ze in doet, dan krijg je verschillende soorten informatie voorgeschoteld die je zelf kunt instellen.

Computerscherm voor je ogen

Als drager van de lenzen krijg je een soort heads-up display voor je ogen, maar dan zonder bril (of Dragon Ball Z-scouter). De info kan van alles zijn. Biometrische gegevens voor sporters, je vluchtinformatie of je wandelroute. Het product is nog niet in massaproductie, maar het bedrijf test ‘m nu wel.

Mojo lenzen ogen
Zo ziet het er dan uit voor je ogen (Afbeelding: Mojo)

De lens bedekt ook een deel van het witte gedeelte van je oog, waardoor de informatie dus altijd zichtbaar is. Ze corrigeren bovendien je zicht, waardoor je geen aparte bril hoeft te dragen. De lenzen die Mojo nu test op mensen is wat het bedrijf een “feature-complete prototype” noemt. De basis van het product staat dus.

Andere lenzen in ontwikkeling

Andere partijen werken overigens aan andersoortige slimme lenzen. Die lenzen kunnen bijvoorbeeld gezondheidsgegevens verzamelen, zoals het glucoseniveau of de druk die op je ogen staat. Wellicht krijgen we in de toekomst een slimme lens die het allemaal aanbiedt: diagnoses, behandeling, micro-led-schermen én zichtcorrectie.

Dit soort producten werpen wel wat vragen op. Hoe zit het met de privacy? En hoe lang gaan ze mee? Waar stop je de accu? Dat zijn zaken waar Mojo zich nu over buigt. Het is in principe de bedoeling dat je de lenzen heel de dag gebruikt. De echte levensduur van de lens is afhankelijk van het gebruik, uiteindelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het ultieme computerscherm past makkelijk in je… ogen?
Sluiten