Jelle van Es
Jelle van Es Gadgets 14 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Het klassieke kaartspel Uno krijgt vervolg in de vorm van ‘Dos’

Uno is een kaartspel dat sinds de jaren zeventig bestaat en wereldwijd massaal is verkocht. Het is een kleurig kaartspel, waarbij je als speler moet proberen om jouw kaarten weg te spelen, door ze op de juiste kleur te leggen. Ook heb je een aantal pestkaarten waarmee je je tegenstanders kunt saboteren. Na meer dan veertig jaar krijgt dat klassieke Uno een vervolg in de vorm van Dos.

Dos is het dubbele Uno

Dos, niet te verwarren met MS-Dos, is net even anders dan Uno. Ten eerste heeft maker Mattel wat humor en noemt het Dos gelijk het op één na populairste kaartspel ter wereld. Uno is volgens hen uiteraard de nummer één. Maar dat is niet de enige manier waarop Dos als nummer twee naar voren komt. Waar je in Uno bij je laatste kaart Uno moet roepen, daar roep je in dit spel uiteraard Dos als je nog twee kaarten hebt. Als jouw tegenstander dat echter eerder roept dan jij, dan moet jij twee kaarten pakken. En dat is slechts één van de regels van dit spel.

Dos

Je speelt dit spel met 2 tot 4 spelers. Het potje begint met zeven kaarten voor elke speler en twee kaarten die met hun kleur naar boven in het midden worden neergelegd. Het is dan zaak aan de spelers om kaarten neer te leggen. Je kunt dan kaarten van dezelfde kleur neerleggen, maar ook twee kaarten die samen even veel punten zijn als één van de twee kaarten die in het midden liggen. Lukt het je om dezelfde kleur te spelen, dan moet de speler na jouw een extra kaart pakken.

Naast gewone kaarten heb je ook nog twee speciale kaarten. Ten eerste heb je de multikleuren twee, waarbij je dus zelf kunt bepalen welke kleur die kaart heeft en je hem dus makkelijk kunt wegleggen. Een andere speciale kaart is een kleurenkaart met een # als nummer. Jij mag dan bepalen wat de waarde van die kaart is, waarmee je hem makkelijk met een andere kaart kunt wegspelen.

Dos

Zodoende is Dos behoorlijk anders dan het klassieke Uno. Het zal wel even duren voordat je alle regels begrijpt. Het kaartspel moet begin maart uitkomen. Wil je voor die tijd een ander kaartspel spelen, dan is het spel Pitch Deck wellicht iets voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!