Chromebook vs. Windows laptop: hier moet je op letten

Tech Ilona Braam 13 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Als je een nieuwe laptop wilt, zijn er tegenwoordig behoorlijk wat keuzes. Chromebooks worden de laatste tijd steeds bekender, maar werken toch net wat anders dan de meeste mensen gewend zijn. Als je van een Windows laptop wilt overstappen naar een Chromebook, moet je wel even goed nagaan wat de verschillen zijn. Hier moet je op letten als je twijfelt.

Besturingssysteem

Een groot verschil tussen een chromebook en een Windows laptop is natuurlijk het besturingssysteem. Op een chromebook gebruik je geen Windows maar Chrome OS. Chrome OS kun je zien als een soort uitgebreidere versie van Google Chrome. Als je een hekel hebt aan Chrome is een Chromebook dus misschien toch niet voor jou. Er zijn dingen in het interface die vergelijkbaar zijn met Windows, maar uiteraard zijn er ook verschillen. Over het algemeen kun je met een Windows laptop wat beter multitasken maar het interface van een chromebook is wat simpeler en meer rechttoe rechtaan, waardoor het duidelijker is in het gebruik. Chrome OS is daarnaast ook ontworpen om zo licht mogelijk te zijn. In combinatie met de standaard SSD opslag, zorgt dit ervoor dat een chromebook ontzettend snel is opgestart. Dat kan bij Windows computers nog wel eens lang duren.

Chromebook

Lokale of cloud opslag

Bij een Chromebook zul je het grootste gedeelte van je bestanden opslaan in een cloud en zul je doorgaans niet ontzettend veel ruimte op het apparaat zelf hebben. Over het algemeen heb je toch een stuk meer opslagruimte op een Windows Computer dan op een Chromebook. Zolang je een een internet verbinding hebt zal het in principe niet zoveel uitmaken dat je bestanden niet op je laptop staan. Maar als je er zonder komt te zitten heb je geen toegang meer tot de meeste van je bestanden, waar je dat bij een Windows laptop wel hebt. Daarnaast gebruik je op een Chromebook online programma’s, waardoor je ook hier weer te maken krijgt met het internet probleem. Het hoeft echter geen complete ramp te zijn. Steeds meer programma’s voor Chrome OS ondersteunen ook een offline modus. Je moet dat echter wel goed plannen en bepaalde bestanden alvast opslaan, zodat je ze ook offline nog kunt editen.

Google Drive

Veiligheid

We weten dat Windows computers een geliefd doelwit zijn voor hackers. Dat lijkt altijd al zo geweest te zijn en het is voor veel mensen een reden geweest om voor een Mac te gaan. De laatste tijd lijkt Windows het echter redelijk onder de controle te hebben met Windows defender. Toch is het eerste dat de meeste mensen doen als ze een nieuwe Windows laptop hebben, het installeren van een anti-virusprogramma. Google loopt er juist mee te koop dan Chromebooks geen enkele last hebben van virussen en de claim lijkt tot nu toe redelijk stand te houden. Chromebooks lijken nog niet massaal de aandacht te hebben getrokken van hackers en als je geen zin hebt in virussen en malware, zou het kunnen dat je met een chromebook inderdaad lekkerder zit. Daarnaast ondersteunen chromebooks geen Flash, wat op een Windows laptop toch nog wel voor beveiligingsproblemen kan zorgen.

Windows 10

Gamen op je laptop

Als je een zware gamer bent is het waarschijnlijk verstandiger om voor een Windows laptop te gaan. Over het algemeen zitten er wat minder krachtige processoren in chromebooks, maar het is zeker mogelijk om gewoon een chromebook te kopen met een Intel Core i7 processor. Chromebooks zijn echter niet echt gericht op gamers en kunnen doorgaans grafisch zware spelletjes gewoon niet aan. Ook zou je in de problemen kunnen komen met opslagruimte. Veel games worden steeds zwaarder en nemen meer ruimte in beslag op je laptop, waardoor je spaarzame ruimte op je chromebook meteen vol is of zelfs niet eens genoeg zou kunnen zijn. Het is absoluut niet zo dat je geen games op een chromebook kunt spelen. Het moeten alleen wel wat lichtere spelletjes zijn. Uit de Chrome Web Store kun je van alles downloaden en steeds meer chromebooks ondersteunen ook Android games.

gamer

Batterijlevensduur

Laptops komen er in allerlei vormen en maten en met allerlei verschillende specificaties. Ja er zijn Windows laptops die meer kunnen dan sommige chromebooks, maar er zijn ook chromebooks die bijvoorbeeld krachtiger zijn dan sommige Windows laptops. Ditzelfde geldt ook met betrekking tot de batterijlevensduur van de apparaten. Over het algemeen zal een chromebook echter langer zonder adapter kunnen, omdat het besturingssysteem zo licht is gemaakt. Maar er zijn natuurlijk ook Windows laptops die speciaal zijn ontworpen met het oog op een lange batterijlevensduur.

Als je de keuze hebt gemaakt om voor een chromebook te gaan, heb je alsnog weer een groot aantal exemplaren om uit te kiezen. Dit zijn de vijf beste chromebooks, die je op het moment kunt kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen