Uranus stinkt naar rotte eieren en scheten, maar daar is een hele goede reden voor

Ruimtevaart Sam Dille 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De ruimte stinkt, als we bepaalde experts mogen geloven. Maar als er een koning der stank benoemd mag worden, dan spant Uranus zonder twijfel de kroon. Daar stinkt het, klaarblijkelijk, naar rotte eieren en scheten.

Nu kunnen we natuurlijk niet naar Uranus gaan om even zelf te ruiken. Je zou doodgaan, want er is geen zuurstof en de ruimte zit vol met gevaarlijke straling. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Uranus van gas is gemaakt.

Een aantal astronauten die zijn teruggekeerd van ruimtewandelingen vertelde echter aan Space.com dat de ruimte wat vieze geurtjes produceert. Maar waarom is dat eigenlijk?

Dit is waarom Uranus ruikt naar rotte eieren en scheten

Wetenschappers weten dat Uranus zo stinkt door een speciaal instrument genaamd de Near-Infrared Integral Field Spectrometer (NIFS). Met die machine hebben astronomen ontdekt dat de wolken op Uranus gemaakt zijn van waterstofsulfide. Laat dit nou precies het gas zijn dat rotte eieren zo laat stinken.

De onderzoekers zeggen dat de vieze lucht zo intens is dat we meteen zouden moeten overgeven als we een stap op Uranus zetten. Andere wetenschappers stellen dat de lucht ruikt als vieze scheten.

Sommige planeten stinken naar rotte eieren
Lekker zo’n ei (Afbeelding: Unsplash)

Maar Uranus is niet het enige hemellichaam met een vies geurtje. Kometen zijn ook voorzien van concentraties waterstofsulfide. Gelukkig zit er in kometen ook een hoog gehalte waterdamp, dus die geur valt vergeleken met Uranus waarschijnlijk mee.

Wat betekent dat voor de aarde?

Hier op aarde hebben we geen last van het stinkende Uranus. Zo’n vies geurtje blijft netjes buiten onze ozonlaag. Wat echter wél nare gevolgen kan hebben voor onze wereld, is een extra planeet in het zonnestelsel.

Onderzoeker Stephen Kane deed samen met zijn collega’s een nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Planetary Science Journal. Uit de gegevens van de studie bleek dat een extra planeet geen pretje voor de aarde is. “Een extra object zou Jupiter een duwtje geven, dat precies hard genoeg is om alle andere planeten uit balans te halen”, rapporteert Kane.

Hoe groot de kans is dat dit gebeurt en wat de gevolgen zijn leggen we voor je uit in dit artikel:

Planeet X: verborgen gevaar in ons zonnestelsel bedreigt het leven op aarde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen