Zo voeg je een vaccinatiebewijs toe aan de CoronaCheck-app

Apps Wesley Akkerman 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je een vaccin gekregen? Mooi! Dan kun je het bewijs daarvan toevoegen aan de officiële CoronaCheck-applicatie van de overheid. Met dat vaccinatiebewijs kun je aan organisaties laten zien dat je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Maar hoe voeg je dat bewijs nou precies toe aan de officiële app?

Je kunt de CoronaCheck-applicatie nu downloaden voor zowel Android als iOS. Zorg er altijd voor dat je de meest recente versie van de app op je telefoon hebt staan. Als je de app al geïnstalleerd hebt, kun je hem meteen openen en beginnen. Binnen de app vind je nu een optie waarmee je een QR-code kunt aanmaken van jouw bewijs.

CoronaCheck: zo voeg je een vaccinatiebewijs toe

Dat is natuurlijk de optie die we nodig hebben. Geef aan dat je een QR-code wil aanmaken voor je vaccinatiebewijs. Vervolgens is het de bedoeling dat je binnen de app inlogt met je DigiD-gegevens, dus hopelijk heb je die bij de hand. Daarna volg je een paar stappen op die nu in beeld verschijnen. Een kind kan de was doen.

CoronaCheck
De app CoronaCheck (Afbeelding: Rijksoverheid)

Met het vaccinatiebewijs in de vorm van een QR-code kun je binnen Nederland naar evenementen. Vanaf 1 juli is het zo dat het bewijs geldt voor buitenlandse reizen, binnen Europa. Ook is het mogelijk een herstelbewijs aan te maken. Dat maak je aan wanneer je corona gehad hebt en nu beschikt over de nodige antistoffen.

Verschillen binnen- en buitenland

Er zitten een paar verschillen tussen het bewijs voor binnenland en het bewijs voor buitenland. Zo zit in de QR-code voor Nederland (die je bijvoorbeeld voor festivals gebruikt) weinig persoonlijke informatie. Het gaat dan om je initialen en heel soms je geboortedatum. Het Europese bewijs is wat uitgebreider en laat bijvoorbeeld ook zien welk vaccin je gekregen hebt. Dat kan wel privacygevoelig liggen voor veel mensen.

Geen stokje meer in je neus: coronatest kan voortaan mobiel

Dan is er nog het probleem van het registreren van gezette prikken. Mocht je een coronaprik gehad hebben bij je huisarts, dan kan het zijn dat je niet in het juiste ict-systeem staat. Daardoor kan een bewijs niet altijd aangemaakt worden. Een oplossing hiervoor is nu nog niet beschikbaar, maar daar wordt wel aan gewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen