Van Mario tot The Last of Us: wat is het verschil tussen een remake en remaster?

Games Rik Claessen 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Van PlayStation 5 tot de Nintendo Switch: er wordt regelmatig met de termen remaster en remake gestrooid. Maar wat is het verschil tussen die twee?

Wie een beetje in de gaten houdt welke games er allemaal dit jaar uitkomen, zal vast wel iets zijn opgevallen. Er staan erg veel titels op de PlayStation 5, Xbox Series of Nintendo Switch tussen die we al kennen. Zo verschenen er al The Last of Us Part II: Remastered, Star Wars Battlefront Classic Collection en Paper Mario: The Thousand Year Door. Dat waren allemaal remakes of remasters.

Ja, je leest het dus goed: dat zijn allemaal games die vroeger al eens zijn uitgekomen. De ene nog recenter dan de andere. Bij veel van die titels wordt gesproken over een remake of een remaster. Die twee termen worden door sommigen afwisselend gebruikt, maar er zit een duidelijk verschil tussen.

Dit is het verschil tussen een remake en een remaster

Ieder jaar verschijnen er een handjevol remakes of remasters van bekende games. Het is dan niet ongewoon dat deze games uitgebreid de aandacht krijgen. Dat is niet gek, het opnieuw uitbrengen van een game speelt namelijk in op onze nostalgie. Zo kregen we vorig jaar bijvoorbeeld een remake van Resident Evil 4 en een remaster van Metroid Prime op de Nintendo Switch.

Maar wat betekent nou een remaster of een remake? Ondanks dat de termen redelijk hetzelfde klinken, is het verschil redelijk groot. Een remaster kun je het beste zien als ‘oppoetsen’. Een bestaande game wordt nog eens goed nagelopen op grafische beperkingen. De kwaliteit van de graphics wordt opgeschroefd, het geluid wordt verbeterd. Het spel wordt weer klaargemaakt voor bijvoorbeeld de PlayStation 5 of andere hedendaagse consoles en schermen.

Van Mario tot The Last of Us: wat is het verschil tussen een remake en remaster?
RESIDENT EVIL 4 (2005) (Afbeelding: Capcom)

Bij een remake beginnen de makers weer van voor af aan. Heel het spel wordt van de grond af aan weer opgebouwd. Dat betekent dat niet alleen de graphics een opknapbeurt krijgen, de engine waar het spel op draait wordt ook vernieuwd.

Er worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd, het spel loopt soepeler, controls worden verbeterd. Het is eigenlijk een volledig nieuwe spel in een bekend jasje.

Waarom verschijnen er zoveel remakes en remasters?

Dit jaar verschijnen er bijna meer dan dertig remakes of remasters. Het lijken er elk jaar meer te worden. Waarom de game-industrie dat precies doet is niet helemaal duidelijk. Het is voor gameontwikkelaars bijvoorbeeld een goede manier om geld te verdienen. In plaats van een compleet nieuwe game te bedenken en die mogelijk kan floppen, wordt een spel dat toch al succesvol was weer uitgebracht.

Het speelt in op nostalgie. Of je nou een PlayStation 5 of een Nintendo Switch hebt: je hebt vast en zeker een nostalgisch gevoel bij een aantal oude spellen. Wanneer deze games dan opnieuw aan je worden aangeboden, opgepoetst en wel, is de kans groot dat je deze koopt.

Van Mario tot The Last of Us: wat is het verschil tussen een remake en remaster?
Nintendo

Veel remakes en remasters worden ook erg goed ontvangen. Zo kreeg Resident Evil 4 op de PlayStation 5 alleen maar lovende kritieken. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven. Want deze remakes en remasters worden vaak voor forse prijzen verkocht. Waarom zou je zoveel geld betalen aan een spel dat je toch al hebt gespeeld?

De remakes en remasters komen nog uit in 2024

Begin dit jaar hebben we dus al The Last of us Part II: Remastered gezien. Deze maand kwam Paper Mario: The Thousand Year Door uit. En daarmee is het nog niet klaar. Hier volgen nog een aantal remakes en remasters die je dit jaar kunt verwachten op bijvoorbeeld PlayStation 5 of Nintendo Switch:

  • Until Dawn Remaster
  • Silent Hill 2 Remake
  • Metal Gear Solid Delta Snake Eater
  • Epic Mickey Rebrushed
  • Luigi’s Mansion 2 HD
  • Age of Mythology
  • Sonic Generations X Shadow

Nintendo voorspelde 20 jaar geleden de toekomst, maar wat klopte?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen