VanMoof S3 elektrische fiets met powerbank is goud waard

Elektrische fietsen Jelle van Es 13 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Vorig jaar kwam het Nederlandse VanMoof met hun nieuwe S3 en X3 elektrische fiets. Het was een flinke upgrade ten op zichte van hun oude versie en werd bovendien ook nog voorzien van een scherpere prijs. Destijds was ik behoorlijk enthousiast over het model, zoals je in deze review kunt lezen.

De elektrische fiets viel goed in de smaak bij de gebruikers en werd massaal aangeschaft. En nu ben ik er andermaal op gestapt en heb ik heel wat kilometers gemaakt. De belangrijke verandering van deze nieuwe testsessie, is dat ik hem gebruikt heb met de nieuwe powerbank-accessoire. Deze kun je makkelijk op je fiets plaatsen en werkt redelijk hetzelfde als een powerbank die je voor je smartphone gebruikt. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen bij de hernieuwde kennismaking met de VanMoof S3.

VanMoof S3 elektrische fiets

1. Een uitstekende elektrische fiets

Vorig jaar was de VanMoof S3 één van de eerste modellen die ik heb getest. Inmiddels heb ik heel wat kilometers op andere modellen gemaakt en met deze terugkeer wordt wel duidelijk dat het echt een fijne fiets is. Het is een fiets die lekker oogt met een basic stijl. Daarbij is het zo fijn dat de batterij in het frame is verwerkt en daardoor niet lelijk erop geklikt zit. Nadeel is dan wel weer dat je voor het opladen je de fiets bij een stopcontact moet hebben. Dat probleem wordt dus voor een groot gedeelte met de powerbank opgelost. En als je dan eenmaal fietst, dan valt op dat de fiets lekker krachtig is. Met name de turboknop is een verademing. Als je die knop indrukt, dan krijg je net iets meer kracht en vlieg je weg bij het stoplicht. Ook is het handig wanneer je via een tunnel of een brug omhoog moet. Met de knop ingedrukt vlieg je zonder al te veel moeite met 25 kilometer per uur naar boven.

VanMoof S3 elektrische fiets
Gewoon een mooie fiets (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Verder kun je via de app van alles en nog wat bijhouden en instellen. Zo bepaal je bij welke snelheden je automatisch omhoog of terugschakelt, wordt nu bijgehouden hoeveel batterij een bepaalde rit kost en nog meer. Ook is het mogelijk om de fiets nu toe te voegen aan de Vind Mij-functie van je iPhone, waardoor je de fiets nog beter kan lokaliseren. Daarmee is het dus echt een fijne elektrische fiets.

2. Updates ten op zichte van vorig jaar zijn fijn

In het afgelopen jaar zijn er een aantal fijne verbeteringen zijn doorgevoerd in de VanMoof S3 elektrische fiets. De meest recente is dus de toevoeging van de Vind Mij-app op de iPhone. Maar wat ik belangrijker vind, is dat je nu op het display op je stang echt goed kan zien hoe hard je rijdt en hoeveel batterij je hebt. De led-lampjes die dat aangeven zijn helderder en daardoor kun je het ook nog aflezen als de zon er fel op schijnt. Wel zo fijn.

VanMoof S3 elektrische fiets
Zelfs de paarden lezen nu de lampjes af (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

3. Powerbank zorgt voor meer vrijheid

Uiteindelijk is het de powerbank die de echte vernieuwing brengt in de VanMoof S3 elektrische fiets. Het grote voordeel van deze accessoire is dat je die gewoon binnen kunt opladen en wanneer hij is opgeladen is, plaats je hem op de fiets. Of je nou stil staat of fietst: de powerbank laadt de batterij op. Zodoende hoef je niet langer meer een stroompunt hebben waar de e-bike zich bevindt. En die vrijheid is erg fijn. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, dan zorgt de powerbank ervoor dat je de fiets langer kan gebruiken. Als je de ondersteuning heel laag zet, dan kun je er waarschijnlijk wel iets van 120 kilometer uithalen. Ikzelf heb echter de ondersteuning op maximaal staan en ram regelmatig op de turboknop. Op die manier haal ik zo’n 50 tot 60 kilometer uit de batterij. De powerbank gooit daar nog zo’n zeventig procent bij op, waardoor je met maximale ondersteuning iets van 100 kilometer aflegt. Of je dat ook gaat doen met een fiets die voornamelijk bedoeld is voor de stad, dat is nog de vraag.

De powerbank (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

4. Maakt de fiets er niet mooier op

De powerbank is een waardevolle accessoire voor de VanMoof S3 elektrische fiets. Maar waar de fiets eigenlijk zo uitblinkt in zijn fijne en simpele uiterlijk, daar krijg je met deze powerbank wel een flinke unit op je frame. Ik vind dat zelf niet heel erg vervelend, want de prestaties maken de fiets wat mij betreft interessant. Maar mooi is het dus niet. Voor kortere ritjes kun je hem er echter makkelijk afhalen en thuislaten wanneer je rit wat korter is en je batterij toch vol genoeg is.

De VanMoof S3 elektrische fiets is te bestellen bij VanMoof zelf. Wil je meer lezen over elektrische fietsen? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Elektrische fiets kwijt? Apple en VanMoof hebben de oplossing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen