Begin het jaar veilig: 5 tips om in 2021 hackers buiten de deur te houden

Apps Sam Dille 10 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Januari is weer begonnen. De maand van nieuwjaarswensen en goede voornemens. Hoewel online veilig blijven misschien niet bovenaan je lijstje staat, is juist nu heel belangrijk. 2021 wordt namelijk opnieuw een jaar vol cybercriminaliteit. Wij helpen je natuurlijk met een aantal tips, zodat jij weet waar je dit jaar extra op moet letten.

Door de coronapandemie is het aantal gevallen van cybercriminaliteit afgelopen jaar enorm toegenomen. Nu we met z’n allen weer in een nieuwe lockdown zitten, moeten we dus extra goed letten op online-veiligheid. Met deze vijf tips hopen we je daar zo goed mogelijk mee te helpen.

Blijf dit jaar veilig online met hulp van deze 5 tips

1. Stel tweestapsverificatie in

Het meest effectieve wat je kan doen om veilig online te blijven, is het instellen van tweestapsverificatie voor je online accounts. Dit betekent dat je om in te kunnen loggen op een account twee dingen moet doen. Allereerst vul je een wachtwoord in. Vervolgens krijg je een code toegestuurd, vaak via sms, die je moet invoeren. Dat tweede maakt het bijna onmogelijk voor een hacker om in te breken in je profiel. De enige die deze code kan krijgen ben je namelijk zelf.

Wil je tweestapverificatie instellen op een account, maar weet je niet hoe dat moet? Check dan deze lijst even. Hierin staan (bijna) alle websites die tweestapsverificatie ondersteunen makkelijk onder elkaar met daarbij een eenvoudige stappenplannen.

2. Maak gebruik van een wachtwoordmanager voor een veilig wachtwoord

Laten we verder gaan met wachtwoorden. Veel mensen begrijpen namelijk nog steeds niet wat een veilig wachtwoord is om online te gebruiken. Het is dan ook geen wonder dat het meest gebruikte wachtwoord van 2020 ‘123456’ is. De hoogste tijd dus voor een lesje ‘wachtwoorden bedenken’.

Alle wachtwoorden die je gebruikt voor je online accounts, moeten sterk en uniek zijn. Dit klinkt misschien een beetje abstract. Wat dit echt betekent, is dat je wachtwoord lang moet zijn, een combinatie van verschillende soorten tekens moet bevatten en niet op meerdere websites wordt gebruikt. Zo mag je Twitter-wachtwoord niet hetzelfde zijn als je wachtwoord voor internetbankieren.

Dit klinkt allemaal wel heel leuk op papier, maar de uitvoering is een stuk lastiger. Daarom kun je het beste de hulp van een wachtwoordmanager inschakelen. Wachtwoordbeheerders maken sterke wachtwoorden voor je en slaan ze veilig op. Zo heb je naast een veilig wachtwoord ook een ‘virtuele kluis’ waardoor je nooit meer een wachtwoord vergeet. Wij raden je aan om bijvoorbeeld LastPass eens te checken.

veilig online met LastPass
Met LastPass maakt je snel en makkelijk sterke wachtwoorden (Afbeelding: LastPass)

3. Leer hoe je een cyberattack kunt herkennen

Snel klikken is je ergste vijand. Vaak als je een e-mail of sms binnenkrijgt met een interessante link wil je meteen doorklikken. De kunst om veilig online te blijven is om dit juist nooit te toen. Hackers komen namelijk met steeds geniepigere dekmantels, waardoor het steeds lastiger wordt om echt en nep van elkaar te onderscheiden.

Iedereen kan in de val lopen van dit soort oplichting. Het belangrijkste dat je moet doen, is nadenken voordat je klikt. Hackers proberen mensen te misleiden zodat ze dingen gaan doen die ze normaal niet zouden doen. Ze doen bijvoorbeeld alsof er dringende actie vereist is.

Er is niet een bepaalde manier om oplichting te herkennen. Oplichters verbeteren immers voortdurend hun skills. Als je bewust blijft van dreiging kan dit echter erg effectief zijn. Wees voorzichtig, denk na voordat je klikt en download alleen bestanden van mensen en bronnen die je kent en vertrouwt.

4. Update alles om veilig online te blijven

Elk stukje technologie dat je gebruikt is gevoelig voor aanvallen van hackers. Gelukkig vinden bedrijven regelmatig nieuwe manieren om je zo goed mogelijk veilig online te houden. Daarom is het heel belangrijk dat je beschikt over de nieuwste versies van apps of andere software.

Kijk eerst eens naar je telefoon. Navigeer naar je apparaat-instellingen en kijk naar welk besturingssysteem je gebruikt. Update meteen als je niet over de nieuwste versie beschikt. Apps en games worden vaak automatisch bijgewerkt, hoewel dit kan worden aangepast. Kijk daarom eerst goed of je automatisch downloaden goed hebt ingeschakeld. Dit kan in de instellingen van de App Store of PlayStore.

Nadat je telefoon bijgewerkt is, wordt het tijd om te kijken naar welke apparaten je verder nog moet updaten. Over het algemeen begin je met de devices die de gevoeligste informatie bevatten. Alle laptops en computers die je bezit, moeten hoog op de lijst staan. Onthoud: online is alles kwetsbaar.

5. Schoon je online voetafdruk op

Het verleden kan je blijven achtervolgen. De oude online accounts die je niet meer gebruikt en de inloggegevens die erbij horen, kunnen tegen je worden gebruikt. Hackers gebruiken namelijk vaak gegevens van eerdere datalekken, zodat ze toegang te krijgen tot huidige accounts.

Verwijder je zoekgeschiedenis
Verwijder op deze manier je zoekgeschiedenis (Afbeelding: Google)

Door de informatie over je online leven te verminderen, kun je het risico op hacking verkleinen. Een hele makkelijke manier om dit op te schonen is om regelmatig je Google-zoekgeschiedenis te verwijderen. Hackers moeten dan meer moeite doen om je te kunnen vinden, waardoor je veilig online kunt browsen. Je kunt echter ook privacy-first Google-opties gebruiken. Je kunt je nog veel meer doen om je digitale voetafdruk te verkleinen. Zoek bijvoorbeeld de oude accounts die je niet meer gebruikt en verwijder ze.

Veilig online via WhatsApp

Waarschijnlijk maak je ook gebruik van WhatsApp. Logisch, want het is een enorm handige app. Pas alleen wel op. Deze berichten-app is namelijk ook enorm populair onder hackers en oplichters. Pas dus goed op. Om ervoor te zorgen dat jij niet het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude hebben wij hier een aantal slimme tips voor je op een rij gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen