Mark Hofman
Mark Hofman Wetenschap 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Virgin Orbit schiet raket vanaf een vliegtuig de ruimte in (en zo zag dat eruit)

Op gebied van ruimtevaart gebeuren er de laatste jaren veel interessante dingen. Naast het feit dat Elon Musk er met SpaceX alles aan doet om Mars te bereiken, probeert ook Virgin Orbit zijn stempel te drukken. Iets dat, met de test die vannacht plaatsvond, aardig begint te lukken.

Voordat Virgin Orbit commercieel kan opereren moest er een belangrijke test voltooid worden. Afgelopen nacht werd deze test uitgevoerd en slaagde het bedrijf erin om een raket vanaf een vliegtuig de ruimte in te schieten. Klinkt niet alleen heel vet, maar zo ziet het er ook uit!

Virgin Orbit lanceert raket vanaf een vliegtuig

Wie de gebeurtenissen van vannacht op papier zou zetten, zou denken dat we te maken hebben met een science-fiction film. Vanaf Mojave Air and Space Port in Californië ging een Boeing 747, met de naam Cosmic Girl, de lucht in. Onder de linkervleugel van het vliegtuig zat een raket bevestigd die de naam LauncherOne draagt. Deze raket zat vol met satellieten en zou, wanneer het vliegtuig de juiste hoogte had bereikt, in een baan om de aarde gelanceerd worden. Vervolgens werden deze satellieten vanuit de raket gelanceerd.

Zoals gezegd een zeer bijzondere gebeurtenis die gelukkig is vastgelegd. De hele lancering was gisteren via een livestream te volgen. In drie uur en 45 minuten tijd konden geïnteresseerden meekijken met Virgin Orbit. Het leverde de volgende imposante beelden op:

Benieuwd naar de hele livestream? Deze is op het YouTube-kanaal van Virgin Orbit in zijn geheel te bekijken.

“Altijd en overal”

Virgin CEO Richard Branson kijkt met grote trots terug naar het evenement van gisteren. De belangrijkste test die Virgin Orbit moest doorstaan is geslaagd. “Het was zo’n speciaal moment”, laat hij weten in een persoonlijk bericht. “Veel mensen hebben gezegd dat dit onmogelijk was, maar het is gelukt!”

Virgin Orbit neem het op tegen bedrijven als SpaceX, maar Branson zelf schat zijn kansen hoog in. “De unieke manier van lanceren is wat Virgin zo anders maakt. We zijn het enige bedrijf dat altijd en overal naar een baan om de aarde kan gaan”.

Virgin helpt Nederlandse luchtmacht met grote mijlpaal in juni

Later dit jaar wordt er nog één keer bewezen dat de praktijk net zo indrukwekkend is als de theorie. Mocht ook deze test slagen, dan zal Virgin Orbit vanaf 2022 commercieel gaan opereren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!