Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Pas op! WhatsApp-fraudeurs maken slchtoffers met nieuwe slinkse truc

WhatsApp fraude komt helaas nog steeds veel te vaak voor. Oplichters worden steeds slinkser. Pas goed op voor deze nieuwe truc.

We kennen allemaal wel iemand die een frauduleus WhatsApp-berichtje heeft ontvangen. Gelukkig prikken de meeste mensen erdoorheen, maar helaas vallen er ook nog steeds slachtoffers. Daders blijven slinkse manieren vinden om geloofwaardig over te komen. Nu is er weer een nieuwe truc in omloop.

WhatsApp-oplichters slaan toe

De Telegraaf meldt dat de het politieteam uit Loosduinen in Den Haag waarschuwt voor een listige truc van de WhatsApp-oplichters door middel van helpdeskoplichting. Dat wordt ook wel spoofing genoemd. Een slachtoffer dat aangifte heeft gedaan raakte door de truc duizenden euro’s kwijt aan de oplichters.

De man werd eerst benaderd op WhatsApp door iemand die zich voordeed als zijn dochter. Hij wist duidelijk dat dit oplichters waren en trapte hier niet in. Even later kreeg hij een telefoontje van iemand die zich voordeed als ING-medewerker. Die waarschuwde dat er geprobeerd zou zijn om geld van zijn rekening te halen.

Dat bleek een slim een-tweetje te zijn. Het slachtoffer schrok van de melding vanwege het eerdere voorval op WhatsApp. De zogenaamde helpdeskmedewerker kreeg door het telefoontje de pincode in handen en er kwam iemand langs om zijn pas op te halen.

Duizenden euro’s van de rekening gehaald

Uiteindelijk zijn er duizenden euro’s van de rekening van het WhatsApp-slachtoffer gehaald. Daarop kreeg de man een belletje van de echte ING die hem waarschuwde. Als gevolg daarvan is de rekening geblokkeerd.

De politie waarschuwt mensen opnieuw om nooit je pincode of pas af te geven. Een medewerker van een bank zal nooit om een pincode vragen of een bankpas ophalen. Oplichters kunnen vertrouwd overkomen doordat ze gegevens van je bezitten. Deze kunnen ze hebben binnengehaald door middel van het kopen van gestolen data op het internet. Vertrouw dus nooit zomaar iemand die je opbelt en zegt van een bank te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!