Ach, kijk nou toch eens! Virtual reality, maar dan voor je… mond?!

Tech Wesley Akkerman 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Inmiddels zijn we bekend met virtual reality. Die digitale omgeving neemt vooral je ogen, armen en oren mee in de ervaring. En je mond dan? Die komt vanzelf een keer aan bod. Tenminste, als het aan een team van de Carnegie Mellon Universiteit ligt. Via ultrasonische golven kan je mond ook meegenieten.

Het is niet vreemd dat we nog geen passende oplossing hebben voor een mondervaring in virtual reality. Over het algemeen vinden VR-enthousiastelingen het niet fijn dat hun ogen én mond bedekt zijn tijdens het gamen. Maar dat betekent niet dat onderzoekers niets geprobeerd hebben om het probleem om te lossen.

Je mond in virtual reality

Zo was er eerder het idee om een robotarm aan een headset toe te voegen die allerlei taken volbracht. Zo kon bijvoorbeeld een specifieke aanraking gesimuleerd worden. Dat was geen succes, waardoor onderzoekers opnieuw naar de tekentafel moesten. Het nieuwe idee: gebruikmaken van ultrasonische golven.

Die golven komen uit een apparaatje dat je aan de onderkant van een virtual reality-headset hangt. De accessoire stuurt golven naar beneden, die voor een haptische sensatie zorgen. Dergelijke golven leggen vaak maar een beperkte afstand af. Maar in dit geval is de afstand tussen de neus en mond kort genoeg.

De onderdompeling verbeteren

Virtual reality gaat helemaal om het kunnen onderdompelen in bepaalde ervaringen. En dergelijke accessoires kunnen de onderdompeling daadwerkelijk versterken. Het team kan hierdoor bepaalde elementen uit het echte leven simuleren. Denk dan aan regendruppels, wind of misschien wel een kriebelende kever.

Via de mond beleef je – al van jongs af aan – grote delen van de wereld. Daarom is het voor onderzoekers die werken met virtual reality, belangrijk om die mee te nemen in de digitale ervaring. Het wachten is nu op de eerste brillen met zo’n opmerkelijke accessoire. Wellicht dat dit ding wél een succes wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CMU

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen