Hoe deze nieuwe manier van vliegen je vliegschaamte voorgoed tackelt

Duurzaamheid Jeroen Kraak 5 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat vliegen slecht is voor het milieu, is geen nieuws. Steeds meer mensen krijgen dan ook last van zogenaamde vliegschaamte. Dat kan echter binnenkort alweer voorbij zijn, dankzij een nieuwe uitvinding.

MIT in Boston is een van de beste technische universiteiten ter wereld. 75 alumni van die universiteit wisten al eens een Nobelprijs binnen te slepen. Als daar dus een uitvinding wordt gedaan, weet je dat het perspectief heeft. Nu hebben onderzoekers zich op het vliegen gericht.

Een nieuwe manier van vliegen

Vliegen is een vrij controversieel onderwerp als het om milieu gaat. Dat is ook terug te zien rondom Schiphol, waar flinke discussies gevoerd worden om het vliegen te verminderen. Toch willen we met z’n allen nog steeds graag met het vliegtuig op vakantie en dat is logisch, aangezien het de snelste manier van reizen is, gezien er nog geen hyperloop is.

Het nadeel van vliegtuigen is dat ze flink wat kerosine opslurpen. Hoewel er onderzoek gedaan wordt naar elektrische vliegtuigmotoren, is er nog geen een echt geschikt voor de echte grote vliegtuigen. De onderzoekers van MIT hebben nu misschien de oplossing.

Nou ja, helemaal elektrisch wordt het niet, maar het kan de uitstoot van vliegen flink verminderen. De onderzoekers hebben namelijk een hybride systeem voor motoren in het vliegtuig ontwikkeld. Ze voegden een elektrisch component toe aan een 1 megawatt gas turbine aero-motor.

Het onderzoeksteam heeft verschillende componenten ontworpen en getest die als een geheel kunnen werken. Het fijne aan deze componenten is dat ze ongeveer hetzelfde gewicht en afmeting hebben, waardoor het makkelijk toepasbaar is.

Vliegen verandert rigoureus dankzij deze nieuwe uitvinding
Een milieuvriendelijkere motor in de toekomst. (Afbeelding: Unsplash/Emiel Molenaar

Weg met de vliegschaamte

Deze megawatt-motor moet volgens de onderzoekers gekoppeld worden aan een batterij of brandstofcel, zodat deze de energie kan omzetten als krachtbron voor de propellers. Ook zou het gecombineerd kunnen worden met een traditionele turbofanstraalmotor om een hybride systeem te creëren die kan worden gebruikt tijdens bepaalde delen van een vlucht.

De ontdekkingen van de onderzoekers zijn belangrijk om voor schoner vliegen te zorgen. Het kan zelfs voor een revolutie in de luchtvaart zorgen. Zo kun je zonder vliegschaamte het vliegtuig pakken naar de Griekse kust of een stedentripje naar New York.

Vliegende taxi’s en een maanrover: ‘Technologie biedt gigantische tijdswinst’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen