Kunnen de vliegende eilanden uit Zelda echt bestaan?

Wetenschap Sam Dille 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (TOTK), voor de Nintendo Switch, heeft ongelooflijk zwevende eilanden en platformen om te verkennen. In de game ziet het er geweldig uit, maar bestaan ​​er eigenlijk zwevende eilanden?

Het is niet de eerste keer dat Link in de lucht zweeft tijdens The Legend of Zelda. Maar TOTK voegt extra flair toe met nieuwe tools om te zweven en te verkennen. Zwevende eilanden zijn al lang een ding in sciencefictionboeken en -films. Maar hoe zit het in het echte leven?

Komen de zwevende eilanden uit Zelda ook op aarde voor?

Alex Parker, een onderzoeker bij het SETI (Zoektocht naar Buitenaards Instituut), zegt dat er minstens drie verschillende soorten zwevende eilanden bestaan: geologische, biologische en kunstmatige. Parker is nu bezig met het opzetten van een bedrijf om kunstmatige zwevende eilanden op zee te maken. Dit doet hij op basis van onderzoek naar zwevende objecten op aarde en in de ruimte.

Parker is bekend met de Zelda-serie en vertelde aan Space.com dat Hyrule veel lijkt op de aarde. “Hyrule is een mythisch koninkrijk, maar de aarde heeft ook drijvende eilanden in het water. Dit kan gebeuren op meren of in moerassen, als waterplanten zich aan elkaar klitten. Omdat planten altijd groeien en zich aanpassen aan hun omgeving, kunnen deze eilanden lang blijven bestaan”, zegt Parker.

Hoe zit het op andere planeten?

Deze drijvende ‘Zelda-eilanden’ komen voor op de aarde, maar hoe zit het op andere planeten? Parker zegt dat het lastig voor te stellen is. Voor een eiland dat bestaat uit gesteente zou je een stof nodig hebben die een gas kan vasthouden waardoor het eiland blijft drijven. Dit gas moet lichter of warmer zijn dan de lucht eromheen.

Op andere planeten zijn wel veel materialen te vinden die heel licht zijn en veel kleine gaatjes hebben. Als die gaatjes zich zouden vullen met een ander gas, dan kan het misschien in de lucht blijven. Maar dit ziet Parker niet als een reëel scenario.

Zwevende eilanden op Venus
Het concept van NASA (Afbeelding: NASA)

Kunstmatige eilanden

Natuurlijk zijn er ook kunstmatig drijvende eilanden. De ideeën hiervoor zijn zo wild als je ze kan bedenken en komen in de buurt van wat je in de Zelda-games tegenkomt. NASA-onderzoekers hebben bijvoorbeeld een ontwerp gemaakt voor steden in de wolken van Venus.

Dichter bij huis werkt Parker’s nieuwe bedrijf, Flöt Co, aan het bouwen van op de oceaan drijvende 3D-printers op beton. Daarmee gaan ze enorme windturbines bouwen. Het bedrijf creëerde vorige maand zijn eerste kleinschalige prototype.

Til je Nintendo Switch stilletjes naar het volgende level met 5 geheime functies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen