Do’s en don’ts om je voorruit ijsvrij te maken zonder ijskrabber

Lisanne Beijen 6 feb 2018 Cars

Als het koud is buiten in de vroege ochtend, dan is het fijn om vanuit je warme huis zo snel mogelijk je auto in te kunnen springen. Als het hard heeft gevroren ‘s nachts kun je de pech hebben eerst nog tien minuten in de kou je voorruit te moeten krabben. Daar heb je geen zin in en geen tijd voor. Soms heb je ook geen krabber voor handen. Daarom hier de do’s en don’ts om je autoruiten zo snel mogelijk te ontdooien en vorstvrij te maken zonder krabber.

DO: verwarm de voorruit van binnenuit

Om ijs van je voorruit te verwijderen kun je het weg krabben, maar je kunt het ook laten smelten. Dit kun je het beste doen door een plastic (diepvries)zakje te vullen met rijst of pitten en die dertig seconden te verhitten in de magnetron. Ga vervolgens in de auto zitten en ga met de zak over de binnenkant van de voorruit zodat het ijs kan smelten.

Je kunt ook handwarmers gebruiken om dit te doen. Dat is handig, omdat je die niet van tevoren in de magnetron hoeft op te warmen (maar wel na gebruik weer moet uitkoken). Een voordeel van het ontdooien van je voorruit op deze manier is dat je lekker warm in de auto kunt zitten terwijl het ijs op je ruit smelt.

voorruit

DO: voorkomen is beter dan …

De beste manier waarop je ervan verzekerd bent geen ijs op je voorruit aan te treffen nadat het een nacht heeft gevroren, is om je voorruit ‘s nachts te bedekken. Hier kun je een speciale window cover voor kopen, maar het helpt ook al om een stuk karton over je voorruit te spreiden. Waait het hard? Gebruik dan de ruitenwissers van je auto om het anti vorst scherm op zijn plek te houden.

DO: houd je ruiten zo schoon mogelijk

https://www.want.nl/pop-up-ijshockey-baan/
Vorst hecht sneller aan een vieze ruit, dan aan een schone ruit. Zorg daarom dat je voorruit zo schoon mogelijk is, zodat het werk dat je ‘s ochtends moet doen om hem ijsvrij te maken zo kort mogelijk duurt.

voorruit

DON’T: kokend water of heet water op je autoruiten gooien

Iets dat je nooit moet doen, en wat je ook echt niks zal helpen, is om kokend- of heet water op je autoruit te gooien om het ijs te ontdooien. Niet alleen omdat het water weer kan aanvriezen tijdens het rijden, waardoor je gewoon opnieuw vorst op je ramen krijgt, maar ook omdat er een sterretje kan ontstaan in de ruit. Door het plotselinge en grote temperatuurverschil kan een sterretje in de ruit ook een barst worden. Dan kom je je oprit al helemaal niet meer af.

voorruit

DON’T: krabben met iets anders dan een krabber

Als je vorst van de ruiten wilt krabben, maar je kunt je krabber zo snel niet vinden, ga dan zelf niet creatief doen met andere gadgets. Wanneer je ijs van je ruit probeert te schrapen met een metalen krabber, een sleutel, spatel, een keukenmes of iets dat daarop lijkt, dan is de kans groot dat je krassen en groeven in je raam kerft.

Ben je op zoek naar winterbanden? Dan is dit waar je op moet letten.

Reageer op artikel:
Do’s en don’ts om je voorruit ijsvrij te maken zonder ijskrabber
Sluiten