Vijf redenen om (niet) voor een Chromebook te kiezen

Apps Ilona Braam 6 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Een Chromebook is een speciaal soort laptop, waarbij eigenlijk alles online gebeurt. De laptop draait op Chrome OS, wat is gebaseerd op Google Chrome en met dit web-based besturingssysteem heb je toegang tot behoorlijk wat online applicaties. Wanneer je bestanden opslaat komen deze in een cloud terecht. Uiteraard komt zo’n systeem met verschillende voordelen, maar ook nadelen. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor een Chromebook te kiezen.

 Vriendelijk voor je portemonnee

Eén van de grote voordelen van een Chromebook is de prijs. Hoewel er natuurlijk altijd ook dure varianten zijn, ligt de prijs van een Chromebook meestal een stuk lager dan die van je standaard laptop. Als je dus te maken hebt met een strak budget, zou zo’n web-based laptop een uitkomst kunnen zijn. Als je veel geduld hebt zijn er natuurlijk uiteindelijk altijd  koopjes te vinden en zou je natuurlijk ook een normale Windows laptop voor een schappelijke prijs kunnen scoren.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Chromebook

Chromebook bliksemsnel paraat

Omdat Het Chrome Os systeem behoorlijk licht is en Chromebooks zijn uitgerust met SSD hardeschijven, zijn ze ontzettend snel om bijvoorbeeld op te starten. Waar je bij je normale laptop toch even moet wachten totdat je kunt werken, is het bij je Chromebook secondenwerk. Ook het gebruik zelf gaat soepel en naadloos en omdat het besturingssysteem zo licht is, hoef je hier niet eens de beste specs voor te hebben.

Chromebook

Eindelijk een waardige batterijlevensduur

Hoe lang de batterij van je laptop meegaat is één van de belangrijke specs van een laptop, hoewel de processor en het werkgeheugen natuurlijk wel wat hoger op de lijst staan. Maar je wilt vrij met je laptop kunnen werken zonder draad en zonder dat je om het uur moet opladen. Chromebooks zijn koning in het lekker lang meegaan zonder adapter. Je zou in ieder geval zo’n 9 uur vrij moeten kunnen werken, maar in sommige gevallen is 12 uur ook niet vreemd. De lange levensduur is natuurlijk te danken aan het lichte besturingssysteem. Laptopmakers gebruikers gebruiken echter vaak ook extra efficiënte hardware bij Chromebooks.

Chromebook

Waar is internet?

Uiteraard kan het problematisch zijn voor een laptop die zo afhankelijk is van internet, wanneer er geen internet is. Zonder internet gaat de functionaliteit van je laptop in een klap hard naar beneden. Uiteraard probeert Google hier iets aan te doen en komen er steeds meer applicaties die ook offline gebruikt kunnen worden.  Zo zou je bijvoorbeeld en offline versie van Gmail kunnen gebruiken. Je moet echter wel goed voorbereid zijn als je goed van de offline modus van de apps gebruik wilt maken. Zorg ervoor dat je de juiste bestanden hebt opgeslagen op de laptop zelf. Dat kunnen helaas niet allemaal zijn, want omdat de laptop bedoeld is om met de cloud te werken is er op het apparaat zelf meestal niet zoveel opslagruimte beschikbaar.

Geen premium materialen

Chromebooks hebben niet alleen een licht besturingssysteem, maar zijn zelf ook behoorlijk licht. Het feit dat ze licht en goedkoop zijn is natuurlijk wel een voordeel, maar het resulteert helaas vaak in het gebruik van plastic voor de behuizing in plaats van meer premium materialen. Door het gebruik van plastic kan de prijs van de laptops lekker laag blijven, maar het komt uiteindelijk dus wel met een prijs. Het is natuurlijk geen belabberd plastic dat er wordt gebruikt, maar de high-end variant. Hoe geweldig het plastic echter ook is, het is alsnog minder stevig dan bijvoorbeeld aluminium en het zou ervoor kunnen zorgen dat je laptop minder lang meegaat dan een met een metalen behuizing.

Chromebook

Computers hebben een behoorlijke ontwikkeling meegemaakt van de grote monsters die een hele kamer in beslag namen tot de flinterdunne laptops die we vandaag de dag hebben. Door de jaren heen zijn er verschillende belangrijke invloeden geweest. Dit is hoe Apple’s MacBook Air laptops voor altijd heeft veranderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen