Waarom VPN op je computer niet alleen maar voordelen heeft

Apps Jeroen Kraak 11 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te slaan op tv en internet: de reclames voor VPN. De aanbieders claimen dat het veel veiliger is, maar klopt dat ook?

Gebruik je een VPN? Dan ben je zeker niet de enige. Toch is het voor iedereen verschillend waarom hij of zij het aanzet op de computer. Voor de een is het om buitenlandse content te kijken op een streamingdienst, terwijl de ander het doet voor de veiligheid. Toch lijkt het voor die laatste groep beter dan dat het daadwerkelijk is.

VPN heeft voor- en nadelen

Laat ik als eerste zeggen dat een VPN erg handig is. Door je internetverbinding via een ander land te laten lopen krijg je in een keer veel meer opties op Netflix. Daarnaast versleutelen ze ingaande en uitgaande verbindingen, waardoor je gegevens allemaal veilig moeten zijn. Dat is echter niet altijd het geval.

Er zijn namelijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een VPN voor je eigen veiligheid gebruikt. Anderen hebben moeilijker toegang tot je gegevens, maar dat geldt natuurlijk niet voor het bedrijf dat de VPN aanbiedt. Die kan natuurlijk jouw internetgebruik in kaart brengen, mocht het dat willen.

Check goed wie de aanbieder is

In het verleden hebben VPN-aanbieders gezegd dat niet te doen, maar er zijn rechtszaken geweest waarbij dat wel degelijk het geval was. Die informatie werd toen verstrekt aan de autoriteiten. Het is dan ook goed om te checken of jouw aanbieder logboeken bijhoudt van jouw internetgebruik.

Het is ook goed om jouw aanbieder op andere manieren te checken dan alleen logboeken. Kijk of de partij die een VPN aanbiedt betrouwbaar is. De grote aanbieders als NordVPN en ExpressVPN hebben dit goed in kaart gebracht, maar vooral bij gratis services moet je jezelf achter de oren krabben. Want waarom wordt de dienst juist gratis aangeboden en wat wil het daar voor terug.

Zo kunnen internetcriminelen VPN aanbieden om zwakheden in jouw apparaten op te sporen en zo aan je gegevens te komen.

VPN Nord VPN
VPN op je computer (Afbeelding: Unsplash/Petter Lagson)

Trager internet

Het betekent ook niet dat je zonder VPN helemaal niet veilig bent. Als je gewoon vanaf je thuisnetwerk verbinding maakt heb je te maken met je provider. In Nederland beschermen deze goed je gegevens. Neem bijvoorbeeld de rechtszaken met Brein. Die laatste wil dat providers gegevens delen over illegaal downloaden, zodat ze gebruikers kunnen beboeten. De providers willen dit niet en zijn door de rechter in het gelijk gesteld.

Daarnaast heeft VPN nog een ander nadeel. Doordat een VPN verbinding een omgeleide verbinding is, is deze minder snel. Bij de grote aanbieders valt het snelheid verlies nog redelijk mee, maar vooral bij gratis VPN’s kan er soms flinke vertraging zijn. Gebruik je het internet alleen voor wat surfen, dan is het niet erg, maar het is een grote hindernis als je online gamet.

VPN computer telefoon
VPN kun je ook gebruiken op je smartphone. (Afbeelding: Unsplash/Privecstasy)

Ook voordelen door VPN

Toch zijn VPN’s echt niet alleen kommer en kwel. Gebruik je veel openbare wifi-netwerken? Juist dan is een VPN wel handig. Dan rol je een extra laag bescherming uit en kunnen hackers niet zomaar inbreken. En wat te denken van als je naar landen gaat als China of Turkije waar sommige websites worden gecensureerd. Door een VPN kun je die alsnog bezoeken.

Ben je dus geïnteresseerd in een VPN, kijk dan goed naar de voor- en nadelen. Wil je ‘m hebben daarna hebben? Check dan de aanbieder. Zo ga je optimaal van start.

Waarom een VPN op je iPhone alles behalve nut heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen