De domme PS5-aankondiging waarmee Sony achterloopt op Microsoft

Games Jeroen Kraak 11 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

WANT-redacteur Jeroen Kraak gamet al meer dan 20 jaar op de verschillende PlayStation-modellen. Hij houdt van de games van Sony, maar heeft een steeds groter wordende ergernis bij zijn PlayStation 5. Iets wat Microsoft al lang heeft opgelost met de Xbox.

De PlayStation 5 is geweldige console. Ik heb dan ook flink wat uurtjes gespendeerd aan games als Spider-Man: Miles Morales, Returnal, Demon’s Souls en Horizon: Forbidden West. Mijn ergernis heeft dus helemaal niets te maken met de kwaliteit van games. Nee, het gaat om het gebruiksgemak.

PlayStation 5 streamen naar een auto, waarom?

Sony was afgelopen week aanwezig op de CES 2023. Daar liet het niet alleen de PlayStation VR en een nieuwe controller zien voor de PlayStation 5, maar ook Afeela, de auto die het samen met Honda wil ontwikkelen. Allemaal mooie plannen, maar een ding riep pas echt verbazing op.

Sony wil PlayStation 5-games streamen naar die auto. Overigens niet alleen naar het scherm, maar ook naar de hoofdsteunen, zodat op de achterbank gegamed kan worden.

Sorry, PlayStation-games streamen naar de auto? Een mooie gedachte, maar hier wringt juist de schoen. In 2023 heeft Sony het nog geen eens voor elkaar gekregen om PlayStation 5-games te streamen naar televisie en heeft het daar ook totaal geen uitspraken over gedaan. In plaats daarvan neemt nu wel streamen in de auto naar de mond.

Sony breng PlayStation 5-functies naar nieuwe elektrische auto
De elektrische auto van Sony en Honda. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Los eerst problemen op

Wat mij betreft moet Sony prioriteiten stellen. Zorg eerst dat je de basisvoorwaarden goed voor elkaar hebt qua streaming voor de PlayStation 5 en praat dan pas over streamen naar auto’s. Zorg er eerst voor dat je jouw games overal naartoe kunt streamen en dat het systeem perfect werkt, in plaats van Tesla na te willen doen.

Sony kan met zijn PlayStation 5 een voorbeeld nemen aan Microsoft. Sinds kort ben ik eigenaar van een Xbox Series S en wat geniet ik van het apparaat. Het meest fijne is nog wel Game Pass, waar je overal waar je wil kunt gamen door middel van xCloud. Zo speel ik heel vaak games op mijn iPad, wat ideaal is als je vriendin even de televisie inpikt voor Grey’s Anatomy.

Bovendien gaat Microsoft nog een stapje verder. Het is zelfs mogelijk om te streamen naar verschillende televisies van Samsung. Daardoor heb je dus geen console nodig. Natuurlijk hapert het nog af en toe bij wat zwaardere games, maar over het algemeen werkt het heel erg goed.

Horizon Forbidden West
Een feest op de PS5 (Afbeelding: Guerrilla Games)

Xbox en Nvidia lopen voor op Sony

Sterker nog, Microsoft is niet de enige partij die dit aanbiedt. Goed we vergeten even Google Stadia, aangezien dat niet zo’n succes was, maar Nvidia heeft wel een goed alternatief. GeForce Now, de gamestreamingdienst van het bedrijf, heeft ook aangekondigd om te streamen naar Samsung-tv’s.

Bij Sony gaat het nu een stuk lastiger. Je moet jouw PlayStation 4 of 5 aansluiten op televisie en dan gebruik maken van Remote Play, zodat je van de ene naar de andere console kunt streamen.

Dus Sony, first things first en zorg voor het streamen van PlayStation 5-games naar tv. Neem dan pas het woord auto in de mond. Ga eerst maar eens zorgen dat gamen via de cloud echt werkt. Goed het heeft nog eventjes, aangezien de auto pas in 2026 uitkomt, maar het lijkt op dit gebied echt een grote achterstand te hebben op Xbox.

Waarom God of War Ragnarok dé PlayStation 5-game voor je collectie is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen