Waarom je beter kan gamen met een console dan een game PC

Games Rik Claessen 21 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

En nu is het afgelopen met de discussie. Wij vinden gamen op console als een PlayStation 5, Nintendo Switch of Xbox Series S/X beter dan op de PC en dit is waarom.

Het is een discussie die al bijna zo lang als het gamen zelf bestaat. Een discussie waar beide kanten menen dat hun manier van gamen absoluut het beste is. Is het beter om te gamen op een console of op een PC? Voor allebei de kanten zijn veel voor- en nadelen te noemen.

Op een PC kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Van dure onderdelen tot mooie LED-lichtjes erin verwerken. Het is bijna een hobby binnen een hobby. De consoles zoals PlayStation 5 en de Xbox series X/S lijken dan erg simpel tegenover zo’n luxe gamecomputer. Toch denken wij dat je beter op een console kunt gamen.

Dit is waarom het beter is om te gamen op een console als de PlayStation 5 en Xbox Series X dan op een PC

Tuurlijk heeft gamen op een PlayStation 5 of Xbox Series S/X ook nadelen. Zo kun je qua onderdelen nauwelijks zelf eraan sleutelen. Toch is het volgens ons beter om op een console te gamen dan op een PC en dat is om deze redenen.

Volledig geoptimaliseerde games voor consoles als PlayStation 5 en Xbox Series X

Voor gamemakers is een console ook stukken makkelijker dan een game PC. Dat komt omdat de developers vooraf weten met wat voor technologie te maken hebben. Kortom: voor een game op de PlayStation 5 of de Xbox Series X weten ze precies met welke hardware ze moeten werken en daardoor kunnen ze de game volledig optimaliseren.

Bij een game pc is dat een ander verhaal. Gamemakers weten van te voren niet wat voor een grafische kaart je in je PC hebt gestopt. Tijdens het ontwikkelen van een game moeten ze dus met een breder scala aan hardware rekening houden wat er voor zorgt dat de game soms niet volledig tot zijn recht kan komen.

Waarom je beter kan gamen met een console dan een game
God of War (Afbeelding: PlayStation)

Een PlayStation of Xbox Series S/x is goedkoper

Zoals we net al noemden kun je het met een game pc zo gek maken als je zelf wilt. Het is helemaal niet zo gek om voor een budget optie te gaan en dus relatief goedkoop te kunnen gamen. Maar die prijzen zijn niks vergeleken met een console. Bij een console heb je alles in één keer en kun je gelijk aan de slag.

Voor een gemiddelde game PC ben je al gauw rond de 1000 euro kwijt. Voor alleen de grafische kaart ben je al snel zo’n 400 euro kwijt De PlayStation 5 en de Xbox series X zijn bijna voor de helft van die prijs te scoren. Als je je jouw game pc nog chiquer wilt maken, bereid je dan maar vast voor om een paar duizend euro te investeren.

Terugkerende kosten

Op het eerste gezicht lijkt het kopen van games voor PC goedkoper dan op console. Er zijn bijna altijd wel bizar veel games in de aanbieding op bijvoorbeeld Steam. Als je je dan ook nog eens bedenkt dat je op de console vaak een abonnement nodig hebt zoals Game Pass of PlayStation Plus, lijkt de PC qua kosten efficiënter.

Dat valt eigenlijk reuze mee. Ook de PlayStation 5 en de Xbox Series S/x hebben vaak digitale sales in hun winkels. En als je games op een disc koopt, heb je ook nog eens de keuze om ze tweedehands te kopen. Bovendien kun je ze dan ook weer doorverkopen, iets wat op de PC eigenlijk niet gaat. Op die manier zijn de terugkerende kosten van games een stuk lager op de consoles dan op PC.

Philips Hue Play Gradient Lightstrip
(Afbeelding: Signify)

Exclusieve games op consoles zoals PlayStation 5

Wie graag de nieuwste en gaafste games speelt, heeft veel meer aan een console. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid spellen die exclusief verschijnen op bijvoorbeeld de, Nintendo Switch, PlayStation 5 of de Xbox Series S/X. Vraag een PC-gamer maar eens wat hij of zij van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom vond. Oh, wacht…

Veel bekende gamestudios produceren vaak ook eerst alleen maar voor één platform. Denk daarbij aan Insomniac (Spider-Man 2), Naughty Dog (The Last of Us) of Guerrilla Games (Horizon: Zero Dawn) die hun games exclusief op de PlayStation uitgeven. En geloof ons, die games zijn het meer dan waard.

Waarom je beter kan gamen op de PlayStation 5 dan een game PC
(Afbeelding: Insomniac Games)

Ongestoord kunnen gamen

Een game PC is een mega investering. Het is dan meer dan logisch dat je de computer bijvoorbeeld ook voor je werk gebruikt. Het nadeel daarbij is dat ook je werkgerelateerde zaken binnen handbereik zijn. Zit je net lekker te gamen, krijg je een mailtje van je baas of je even een artikel wilt tikken over de voordelen van gamen op consoles. Dat wens je niemand toe.

Op een console zoals een PlayStation 5 of Xbox Series X heb je dergelijke afleidingen niet. Uiteraard zijn er op de PC ook opties om meldingen en dergelijke uit te schakelen. Maar waarom moeite doen als gamen op een console dit soort afleidingen überhaupt al niet heeft?

Stekker erin en gamen maar

Voor fanatiekelingen is het bouwen van een PC onderdeel van de ervaring. We hebben mensen het wel eens laten omschrijven als technische LEGO voor volwassenen. Maar zodra je iets verkeerd heb aangesloten is het aan jou om de boel te fixen. Dat kan leiden tot frustratie of nog erger: extra kosten.

Bij een console kan er weinig fout gaan. Een stekker, een HDMI kabel en misschien nog een internetkabel. drie kabels in drie verschillende gaten. Dat moet eigenlijk iedereen wel lukken. Je kunt dus meteen aan de gang met je console. Scheelt net even wat van je kostbare vrije tijd.

De 5 allerbeste cross-play games om zowel op console als op pc te spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen