Wat is een Tesla Supercharger en hoeveel kost het om het te gebruiken?

Elektrische auto's Mark Hofman 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wie wel eens een gesprek heeft gehad over een elektrische auto, of iets over Tesla wilde weten, heeft zonder twijfel wel eens de term Tesla Supercharger voorbij horen komen. Wat is dat precies, hoe gaat het in zijn werk en hoeveel kost het om het te gebruiken?

Om je kennis te laten maken met de magische wereld van de elektrische auto legt Mark je in een reeks artikelen uit hoe het nu allemaal zit. In dit artikel laat hij je kennismaken met de Tesla Supercharger en legt hij je haarfijn uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

De Tesla Supercharger

Sinds 2014 is het mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de Tesla Supercharger. Dat is de naam voor een oplaadstation waar mensen met een Tesla hun elektrische auto snel op kunnen laden. Een Supercharger-locatie bestaat uit meerdere oplaadpunten die naast elkaar, vaak op een parkeerterrein, zijn geplaatst. Deze locaties zijn door het hele land te vinden. Het netwerk van Tesla Supercharger is het snelst groeiende netwerk op aarde. Waar er in 2016 nog 769 stations met 4876 opladers te vinden waren, zijn er sinds vorig jaar 2016 locaties en 20.000 opladers te vinden. In Nederland zijn er op moment van schrijven 36 locaties met zo’n 568 opladers.

Het gebruik van een Tesla Supercharger is overigens erg simpel en tot op heden exclusief voor Tesla’s. Automobilisten kunnen simpelweg naar een locatie rijden, hun auto bij een laadstation zetten en de bijbehorende stekker in de auto steken. De rest gaat praktisch vanzelf. Wanneer je in het bezit bent van een Tesla hoef je bij een Supercharger niet eens af te rekenen, maar wordt alles automatisch geregeld door het bedrijf. Een laadbeurt wordt direct afgerekend zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Ideaal!

Zoals gezegd was de Tesla Supercharger exclusief voor auto’s van hetzelfde bedrijf, maar daar is kort geleden verandering in gekomen. Het is de bedoeling dat het netwerk binnenkort voor alle elektrische auto’s beschikbaar is.

Hoeveel kost het je?

De kosten van een Tesla Supercharger verschillen per land. In Nederland ben je bijvoorbeeld goedkoper uit dan in België.

Tesla Model 3 review supercharger
Tesla Model 3 opladen. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Wanneer jij de batterij van je elektrische auto op wil laden, betaal je bij een Tesla Supercharger per kWh. In België betaalt de consument ongeveer 28 cent per kWh, waar er in Nederland een prijs van 24 cent per kWh moet betalen. Dat is overigens wel het geld waard, want bij deze laadpunten is het mogelijk om in 30 minuten zo’n 270 kilometer actieradius erbij te laden. Sta je bij één van de nieuwe punten (in Rijswijk, Apeldoorn, Akersloot of Middelburg) dan haal je in 15 minuten 290 kilometer binnen.

Een volledige laadbeurt kost je ongeveer €18.

Tesla Supercharger: een prachtige tussenoplossing

De Tesla Supercharger klinkt als een fantastisch concept en werkt als de brandweer. Toch ziet Tesla dit niet als de toekomst. De Supercharger is namelijk een tussenoplossing voor de elektrische auto. Het is eigenlijk de bedoeling dat alle consumenten uiteindelijk de beschikking hebben over een laadpaal aan huis. Zo kan iedereen thuis zijn auto aan de oplader gooien als hij thuis komt en weer ontkoppelen als hij wegrijdt. Zolang dit niet het geval is, zal de Tesla Supercharger de meest praktische optie zijn.

Elektrische auto pas echt een succes als dit probleem wordt aangepakt

Al lijkt deze constructie het grote succes van de elektrische auto wel in de weg te staan. Benieuwd waarom? Lees dan zeker even het bovenstaande artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen