Wat is Web3, waarom heeft iedereen het er over en wat is er mis mee?

Tech Sabine Schults 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft het de laatste tijd over Web3, maar wat is dat in hemelsnaam? Eigenlijk is het niet meer of minder dan een nieuwe richting waar het internet dat we kennen opgaat.

Zo’n verandering op het wondere web hebben we vaker meegemaakt. Eerst kon je als internetbezoeker voornamelijk lezen en kijken, maar tegenwoordig kun je zelf actief meedoen door content te plaatsen.

Van Web 2.0 naar Web3

Socialemediaplatforms zoals Facebook, Twitter en YouTube maken het mogelijk om interactie te hebben met gebruikers over de hele wereld. Bovendien kan iedereen zelf content maken. Dit is omgedoopt tot Web 2.0. Langzaamaan evolueert het internet verder naar Web3.

Bij Web3 zal het er waarschijnlijk vooral om gaan wie wat bezit. Waar bij Web 2.0 bedrijven zoals Google een hoop bepalen over wat er op internet gebeurt, zal dat bij ‘het nieuwe internet’ gedecentraliseerd worden. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van de blockchain om data op te slaan.

Web3
(Afbeelding: Unsplash / Shubham Dhage)

Van centraal naar decentraal

Als er geen centrale organisatie is die alles in de gaten houdt, wie controleert dan het internet? Deels kan dat gedaan worden door middel van smart contracts. Dat zijn digitale overeenkomsten die automatisch worden uitgevoerd wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Omdat de regels in de code zijn vastgelegd, kan niemand het contract nog aanpassen.

Bij Web3-toepassingen kun je verder denken aan cryptomunten, NFT’s, DAO’s, dApps, DeFi en de metaverse. Net zoals bij Web 1.0 en Web 2.0 zal Web3 ongetwijfeld onze levens veranderen.

Web3
(Afbeelding: Unsplash / Shubham Dhage)

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Klinkt allemaal mooi en aardig, maar lang niet iedereen ziet voordelen in de mogelijke overgang naar Web3. Het is gewoonweg minder toegankelijk voor de meerderheid. Zo is het namelijk ontzettend lastig voor beginners om met Web3 aan de slag te gaan en alles op een veilige manier te regelen.

Bovendien moet je helemaal zelf voor je bezittingen zorgen en word je niet meer door een centrale organisatie beschermd. Jack Dorsey, de oud-CEO van Twitter, vindt bijvoorbeeld dat Web3 een grote oplichtingstruc is van rijkelui die het publiek naar bepaalde Web3-projecten probeert te lokken met mooie praatjes. Hoe het echt gaat zijn, zal de tijd ons moeten leren.

Experts delen deze 5 crypto tips voor november

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen