Wereldberoemde Russiche spiondolfijn duikt na jaren weer op

Wetenschap Dennis Mons 30 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De beroemdste witte dolfijn ter wereld is na jaren weer opgedoken in Zweden. De reden waarom het zoogdier zo bijzonder is, is omdat aangenomen wordt dat het werd ingezet als spiondolfijn door Rusland.

De laatste keer dat de prachtige dolfijn werd gezien was in 2019 in Noorwegen. Daar zwom hij langs de kust, maar verscheen nu dus ineens in buurland Zweden en dat is een flink stuk zwemmen en dan helemaal als je denkt dat die vanuit Rusland afkomstig is.

Dolfijn legt een flinke afstand af

Waarom de dolfijn zo’n enorme afstand heeft afgelegd is moeilijk te bepalen. “We weten niet waarom hij nu zo’n afstand aflegt, vooral omdat hij juist snel wegbeweegt van zijn natuurlijke omgeving”, zegt Sebastian Strand, een marinebioloog bij de organisatie OneWhale.

“Het zou kunnen door hormonen en hij op zoek is naar een partner. Maar het kan ook zijn dat hij sowieso op zoek is naar vriendjes. Beloega’s zijn zeer sociale dieren”, aldus Strand. Het is echter curieus dat de grootste populatie van de witte dolfijn juist in het noorden van Noorwegen is.

Hvaldimir in dienst van Rusland?

Inmiddels heeft de spiondolfijn een bijnaam gekregen: Hvaldimir. Het is een spinsel op het woord voor walvis in het Noorse (hval). Daarnaast is het ook een knipoog naar het feit dat wordt aangenomen dat de dolfijn dienst deed als spion voor Rusland.

De dolfijn zwom namelijk met een harnas rond die in 2019 door Noren werd verwijderd. Het lijkt erop dat deze was bedoeld voor een camera door Rusland. Daarnaast stond er ook ‘materiaal van St. Petersburg’ op de band.

Hoewel Rusland nooit officieel heeft geageerd op deze aantijging, is het geen gekke theorie. De Barentszee is een strategische plek waar veel westerse en Russische onderzeeërs zich bevinden.

Het wordt dan ook aangenomen de dolfijn is ontsnapt uit een kooi. Daarnaast is het dier (dat al zo’n 13 jaar is) helemaal niet bang voor mensen. Zowel Zweden als Noorwegen doen in ieder geval hun uiterste best om het beest te beschermen.

Laat hem met rust

Op de plek waar Hvaldimir het vaakst opdook staat nu een bord. Hierop staan een aantal belangrijke waarschuwingen. Ga niet met hem zwemmen en raak hem niet aan. Gooi geen voorwerpen in het water. Ga niet naar hem toe met je boot.

Al met al is Hvaldimir gezien zijn geschiedenis met Rusland een bijzonder dier en verschijnt hij nog vaak. De witte dolfijn kan namelijk zo’n zestig jaar oud worden.

De 10 beste documentaires die je (volgens IMDb) op Disney+ kunt kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen