Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 15 jun 2020

Wetenschappers: 30 soorten aliens waarmee we kunnen communiceren

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: is er buitenaards leven? Als we naar de wetenschappers luisteren is die kans er zeker.

Het is een grote inspiratiebron voor veel Hollywoodfilms: buitenaards leven. Star Wars, Star Trek, Guardians of The Galaxy, in allemaal komen buitenaardse beschavingen voor. Soms zijn ze klein en schattig, terwijl het de andere keer bloeddorstige monsters zijn die ons uit willen roeien. Toch hebben we nog nooit contact gemaakt met buitenaardse levensvormen, als ze überhaupt al bestaan. Toch denken wetenschappers dat het wel degelijk mogelijk is om met ze in de toekomst te communiceren.

Communiceren met aliens

In het nieuwe Astrophysical Journal vertellen wetenschappers aan de universiteit van Nottingham over hun onderzoek naar buitenaards leven. Volgens hun calculaties zijn er minstens 30 soorten aliens die met ons in de toekomst kunnen communiceren. Hun rekenmethode baseren ze op astrofysische informatie zoals de geschiedenis van sterrenformaties, metaalverdelingen in de ruimte en planeten in het heelal die op aarde lijken en waar mogelijk leven op is.

Mogelijk meer dan 200 beschavingen

Volgens hun berekeningen zijn er tussen de vier en 211 beschavingen in de Melkweg, het sterrenstelsel waar ons zonnestelsel zich bevindt die zouden communiceren. 36 daarvan zijn het meest toegankelijk. Ook hebben de onderzoekers berekend hoe lang het duurt voordat we eindelijk contact met een van die beschavingen zullen hebben. Volgens hen moeten we nog 6.120 jaar wachten voordat we echt met ze kunnen communiceren.

De dichtstbijzijnde beschaving is echter wel weg. Volgens hen is de afstand minimaal 17.000 lichtjaren. Volgens hen kunnen die beschavingen ook veel ouder zijn dan die van ons. Wij zouden daarvan kunnen leren om te overleven als mensheid, laten de onderzoekers aan The Guardian weten.

Eerst naar Mars

Om 17.000 lichtjaar te kunnen reizen zal nog veel innovatie nodig zijn. Het verste waar we tot nu toe zijn geweest als mensheid is de maan. Als het aan Elon Musk ligt komt daar binnenkort verandering in. Hij wil graag een kolonie op Mars stichten. Hij is aardig op weg, aangezien hij een van de bedrijven is die een raket naar de maan mag ontwikkelen.

Reageer op artikel:
Wetenschappers: 30 soorten aliens waarmee we kunnen communiceren
Sluiten