Astronomen vinden grootste zwarte gat ooit in ruimte

Wetenschap Mark Hofman 12 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Astronomen lijken alles behalve klaar te zijn met het ontdekken van gigantische zwarte gaten in 2019. Kianusch Mehrgan, en de collega’s van de Max Planck Institute, heeft het grootste zwarte gat ooit gevonden in het hart van Holm 15A: een sterrenstelsel dat 700 miljoen lichtjaar verwijderd is van ons universum.

Astronomen vinden grootste zwarte gat ooit in Holm 15A

Kianusch Mehgran en collega’s van de Max Planck Institute hebben het grootste zwarte gat ooit gevonden. Het gaat om “Black Hole” die gevonden is in het centrum van Holm 15A: een sterrenstelsel dat 700 miljoen lichtjaar verwijderd is van de aarde. Het bizarre aan deze vondst is dat het twee keer groter is dan de vorige recordbreker, 40 miljard keer de massa van de zon draagt en 10.000 keer de massa heeft van het gat dat midden in de melkweg te vinden is. Kortom: het is een uiterst indrukwekkend ding te noemen.

Het team heeft het zwarte gat weten te ontdekken door de data van de Very Large Telescope (VLT). Door de extra data van het Chileense observatorium is er een ontzettend gedetailleerde kaart gemaakt, waardoor er simulaties gedraaid konden worden om de formatie van Holm 15A vast te leggen. Uit deze formatie werd al snel duidelijk dat er iets gewoons aan de hand was met het centrum van dit universum. Uiteindelijk bleek het gigantische gat aanwezig te zijn in dit centrum.

Niet persé de allergrootste die aanwezig is

Het zwarte gat van Holm 15A is het grootste zwarte gat dat ooit gevonden is, maar lijkt niet persé de grootste te zijn die ooit gedetecteerd is. Deze onderscheiding is voor TON 618. Dit zwarte gat is nog niet definitief gevonden, maar staat wel al op de radar. Volgens de studie’s die losgelaten zijn op dit specifieke zwarte gat, heeft deze een massa die ruim 66 keer groter zou kunnen zijn dan de massa van de zon.

Maar dat wil niet zeggen dat het gat van Holm 15A niet indrukwekkend is. Het is een gigantische ontdekking en schiet tussen de vier en negen keer boven de verwachting uit van astronomen. Het feit dat dit zwarte gat nu ontdekt is laat ons weer iets meer zien hoe groot het universum eigenlijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen