Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp zorgt ervoor dat je backups vanaf nu ook veilig zijn

Facebook begint met het uitrollen van een handige functie voor de communicatiedienst WhatsApp: versleuteling voor je back-ups. Dat betekent dat de back-ups van je chats en dergelijke nu veiliger zijn dan voorheen. Je moet de nieuwe functionaliteit nog wel even handig activeren, maar het bedrijf legt op een ondersteuningspagina uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

WhatsApp biedt al jaren versleuteling van chats aan. Dat gebeurt van gebruiker tot gebruiker, waardoor de berichten niet te onderscheppen zijn. Dat zorgt bij menig gebruiker voor een fijn gevoel, omdat in principe dan niemand meeleest met wat jij of je gesprekspartner zegt. Daar komt nu een extra beveiligingslaag bij.

WhatsApp versleutelt back-ups

Wanneer je namelijk je chats en dergelijke in de back-up gooit, dan zijn die voortaan ook versleuteld. Dat laat moederbedrijf Facebook weten. Ook nu is het zo dat de back-ups van gebruiker tot gebruiker beveiligd zijn, waardoor niemand kan zien of lezen wat er gezegd wordt. Dat zorgt ongetwijfeld voor een nog veiliger gevoel.

WhatsApp back-ups
Back-ups van WhatsApp ook versleuteld (Afbeelding: Facebook)

De nieuwe functionaliteit is nu nog niet voor iedereen beschikbaar. Facebook rolt de update langzaam uit naar iedereen die de meest recente versie van de communicatiedienst op zijn of haar smartphone heeft staan. De back-ups die je in de cloud maakt, staan opgeslagen op de servers van Apple of Google.

Veilig in de cloud

En dat betekent dat Apple of Google alsnog de chats kunnen overhandigen aan de politie of overheden wanneer die daarom vragen. Maar dankzij de update kun je die WhatsApp-back-ups aldaar beveiligen met een wachtwoord of een 64-bits versleuteling. In theorie kan daardoor alleen jij de back-up openen en inzien.

Hier is natuurlijk veel om te doen en daarom besteden Facebook en WhatsApp hier veel aandacht aan. Zo maakte Facebook onder meer een rapport over de nieuwe mogelijkheid, die je hier in z’n geheel leest. Het is een pdf-bestand, dus de download begint automatisch op het moment dat je op de link klikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!