WhatsApp onder vuur bij consumentenbonden wegens druk op gebruikers

Apps Jeroen Kraak 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

De Consumentenbond en de EU hebben hun pijlen gericht op WhatsApp. De dienst oefent volgens hen te veel druk uit op gebruikers.

WhatsApp is de meest gebruikte berichtendienst in de wereld. Niet zo raar, want het is hartstikke handig en daarnaast ook nog gratis. Dat bijna iedereen het wel gebruikt geeft moederbedrijf Facebook ook enorm veel macht. Met dat laatste gaat het volgens de EU en de Consumentenbond behoorlijk mis. De dienst zou te veel druk uitoefenen op haar gebruikers om het vernieuwde privacybeleid te accepteren.

WhatsApp komt met kleine maar opvallende verandering

WhatsApp ligt onder vuur

Inmiddels heeft de Consumentenbond samen met zeven andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het Europese Netwerk van Consumentenautoriteiten meldt Tweakers. Gebruikers krijgen regelmatig ‘opdringerige’ meldingen te zien waarin gevraagd wordt om de veranderingen te accepteren. Dit zorgt voor de organisaties voor onnodige druk en belemmering in de keuzevrijheid.

Maar dat is niet de enige opmerking van de consumentenorganisaties. Zij vinden ook nog eens dat de voorwaarden van WhatsApp niet transparant zijn en daardoor slecht te begrijpen. Het is daardoor onduidelijk waarvoor de klant toestemming geeft. Wat de keuzevrijheid beperkt is volgens de Consumentenbond dat wanneer je de algemene voorwaarden niet accepteert de dienst niet meer kan gebruiken.

Ondanks de veranderingen in de algemene voorwaarden zou er volgens Facebook niets veranderen voor Europese gebruikers qua het delen van data met Facebook. Dat mag ook niet van de Europese Unie, maar dat is voor de consumentenbonden dus niet genoeg.

Genoeg alternatieven

Gelukkig ben je niet verplicht om WhatsApp te gebruiken. Er zijn namelijk genoeg alternatieven. Zo heb je met Signal, Telegram en iMessage ook goede berichtendiensten tot je beschikking. Het enige probleem is dat niet iedereen deze services wil of kan gebruiken. Het meest handige aan WhatsApp is namelijk dat vrijwel iedereen een account heeft op de dienst. Bij Signal is dat veel minder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen