WhatsApp legt doorsturen van berichten nog verder aan banden

Apps Jeroen Kraak 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Met WhatsApp is het makkelijk om berichten door te sturen. Toch lijkt het in de toekomst wat moeilijker te worden om informatie te delen.

Veel mensen maken gebruik van de functie om berichten uit andere chats door te sturen in WhatsApp. Het is zeer makkelijk, aangezien je het bericht alleen maar ingedrukt hoeft te houden en vervolgens op de optie doorsturen te klikken. Daar kun je selecteren met wie je het bericht wil delen. Toch gaat dat er waarschijnlijk iets anders uitzien in de toekomst.

WhatsApp komt met langverwachte functie eindelijk naar Android

Nepnieuws voorkomen

Fake news was al een hot topic tijdens het presidentschap van Donald Trump. Diensten als Facebook en Twitter besloten daarom nieuws te labelen en zo de gebruiker te waarschuwen. Het leek even wat rustiger omtrent dit onderwerp, maar sinds de invasie van Oekraïne door Rusland laait het weer op. Ditmaal staat propaganda vanuit Rusland op de kalender. Ook WhatsApp lijkt nu maatregelen te nemen.

De Europese Unie legde eerder de nieuwsvoorziening van de Russische staatsmedia Sputnik en Russia Today aan banden. Dit moet verspreiding van nepnieuws voorkomen. Natuurlijk is deze manier van berichtgeving vrij overzichtelijk. Delen van nieuws wordt echter op veel meer manieren gedaan. Tegenwoordig is WhatsApp daarvoor een belangrijk medium. Via het doorsturen van een bericht uit een andere chat gaat dat vrij simpel.

Via WhatsApp breng zijn eigen DALL-E naar de app. Het is straks mogelijk om zelf AI-afbeelding van jezelf te maken.
WhatsApp (Afbeelding: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

WhatsApp onderneemt actie

Moederbedrijf Meta ondernam hier eerder al eens actie tegen. Zo gaf het in WhatsApp aan wanneer een bericht vaker werd doorgestuurd. Als dit meer dan vier keer was kreeg het een label ‘vaak doorgestuurd’ boven een bericht.

WhatsApp laat je nog makkelijker reageren op berichten

In beta-versie 2.22.7.2 van WhatsApp voor Android is de doorstuurfunctie verder aan banden gelegd. Uit informatie van WaBetainfo blijkt dat het in die versie alleen nog mogelijk is om een bericht maar naar één chat door te sturen. Wanneer gebruikers dit toch proberen krijgen ze een melding erover. Als je een bericht toch wil delen met meer dan een chat zal je dat dus handmatig moeten doen, wat weer iets meer werk kost.

De grote vraag is natuurlijk waarom WhatsApp kiest voor het aanpassen van de functie, maar nepnieuws lijkt hiervoor dus de grootste reden. Het is nog onbekend of en wanneer deze beperking in de definitieve versie van WhatsApp komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen