Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom WhatsApp, Instagram en Facebook zes uur lang onbereikbaar waren

Facebook laat in een recent gepubliceerd bericht op zijn blog weten hoe het komt dat WhatsApp, Facebook en Instagram zes uur lang onbereikbaar waren. Ook OculusVR was getroffen door de grootschalige storing. Dit komt allemaal door een verkeerde configuratieverandering aan de servers van het socialmediabedrijf. Er waren geen hackers die informatie wilden stelen.

De uitleg die het bedrijf op zijn eigen website geeft, laat wat ruimte over voor interpretatie. Maar waar het in de basis op neerkomt, is als volgt. De servers van Facebook waren niet in staat met elkaar te communiceren. Daardoor kon jij als gebruiker ook niet communiceren met je vrienden, familie en collega’s.

WhatsApp, Instagram en Facebook onbereikbaar

De CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, heeft ook zijn excuses aangeboden in een apart bericht excuuspost aangemaakt. Dat deed hij maandag aan het einde van de avond (Nederlandse tijd). “Sorry voor de problemen vandaag. Ik weet in hoeverre jullie leunen op onze diensten om met de mensen om wie je geeft in contact te blijven.”

WhatsApp
De chat-dienst (Afbeelding: Facebook / Bewerking: Mark Hofman)

De problemen ontstonden rond half zes, Nederlandse tijd. Uiteindelijk kwamen WhatsApp, Facebook (Messenger) en Instagram weer rond twaalf uur online. Het kon zijn dat je nog iets langer last had van de storing. Op het moment dat de servers weer online kwamen, moest er namelijk een hoop informatie verwerkt worden.

Niet de grootste storing ooit

Dit was niet de grootste Facebook-storing tot op heden. Dit is wel de grootste storing sinds 2019. De website van het sociale medium was toen voor meer dan 24 uur niet beschikbaar. Ook het personeel kon toen niet of slecht met elkaar communiceren. Daardoor vielen ze destijds terug op e-maildiensten, zoals Outlook.

De zieke manier waarop Facebook haat inzet als inkomstenbron

De storing heeft wel een opvallende timing. Op dit moment speelt namelijk ook de zaak rondom klokkenluider Frances Haugen. Haugen claimt dat Facebook niet genoeg doet tegen de verspreiding van aanzetten tot haat. Ook zou het sociale medium een grote rol in de rellen van 6 januari in de VS gespeeld hebben. Hoe vervelend zo’n storing ook is, dit leidt wel de aandacht van een ander probleem af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!