WhatsApp introduceert wapen tegen nepnieuws: labels

Noah Korevaar 11 jul 2018 Tech

In Nederland lijkt het een minder urgent probleem te zijn, maar WhatsApp wordt wereldwijd veelvuldig gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Fake news dus. De chat-app introduceert een aantal nieuwe functies om daar korte metten mee te maken.

WhatsApp strijdt tegen nepnieuws

Zo schreven we eerder deze week over nieuwe labels, die het bedrijf nu aan het testen is. Wanneer je een link ontvangt die je naar verdachte websites stuurt, staat er een rode waarschuwing bij. Hier lees je daar meer over.

Dat is een functie die op het moment van schrijven enkel in de beta-versie van WhatsApp beschikbaar is. Vandaag is er echter ook een andere oplossing voor nepnieuws uitgerold, zowel naar de iOS- als Android-versie van de chat-app.

Nep-informatie wordt meestal verspreid doordat gebruikers berichten doorsturen. Zo verspreidt het als een lopend vuurtje. Vanaf nu wordt het echter een stuk duidelijker wanneer jouw contact een bericht heeft doorgestuurd.

WhatsApp doorgestuurd

Zoals je op het bovenstaande screenshot ziet, staat er nu een duidelijk labeltje bij doorgestuurde berichten. ‘Forwarded’, in het Nederlands ‘Doorgestuurd’. Je neemt berichten van vrienden waarschijnlijk serieuzer, dan doorgestuurde berichten van onbekende partijen. Nu kun je makkelijker dat onderscheid maken. Een stukje context dat voorheen miste.

De urgentie van deze update komt vooral voort uit misstanden in India. Daar werden personen gelyncht nadat er valse geruchten verspreid waren over kinderlokkers. Via WhatsApp dus. De chat-app lag vervolgens flink onder vuur van Indiase autoriteiten.

De overheid riep WhatsApp op om snel maatregelen te treffen. Het bedrijf nam meteen actie door paginagrote advertenties in Indiase kranten te kopen, waarin gewaarschuwd werd dat berichten niet altijd op waarheid berusten.

 

Men kan natuurlijk nog steeds handmatig boodschappen kopiëren en plakken, zonder dat er een waarschuwend label verschijnt. Het is in ieder geval een mooie eerste stap richting een platform zonder nepnieuws.
Reageer op artikel:
WhatsApp introduceert wapen tegen nepnieuws: labels
Sluiten