WhatsApp pakt eeuwenoude privacyfeature aan (en het werd eens tijd)

Apps Wesley Akkerman 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp voert een verandering door aan één van de oudste privacy-instellingen van de populaire communicatiedienst. En dat werd eens tijd. Gebruikers krijgen meer flexibiliteit als het gaat om het delen van hun beschikbaarheid en persoonlijke gegevens. Ze bepalen nu met wie ze dergelijke informatie wel of niet willen delen.

Met de aankomende functionaliteit verbergen WhatsApp-gebruikers op Android en iOS de ‘voor het laatst gezien’-status voor specifieke contactpersonen. Als je wil dat een bepaald persoon die status dus niet kan controleren, dan kun je diegene op de lijst zetten. Die persoon ziet dan niet wanneer je voor het laatst online was.

Online status WhatsApp verbergen

Tot op heden is het zo dat je toegang hebt tot drie opties. Je kunt de genoemde status laten zien aan iedereen, je contactpersonen of aan niemand. Kies je voor optie twee, dan zien alleen de mensen die status als ze opgenomen zijn in je contactenlijst. Maar straks weer je dus ook specifieke mensen, mocht dat nodig zijn.

WhatsApp
Nieuwe privacyfunctie voor WhatsApp (Afbeelding: WABetaInfo)

De website WABetaInfo heeft de functie gespot in een recente bèta van WhatsApp op Android. De nieuwe optie staat straks tussen de andere drie opties, binnen de privacy-instellingen. Wanneer je die functie activeert, dan heeft dat ook invloed op andere gegevens. Denk dan aan je profielfoto en overige informatie.

‘Laatst gezien’-info wel of niet delen?

Wanneer je ervoor kiest om je ‘laatst gezien’-info te delen met niemand, dan kun je ook dezelfde gegevens van een ander niet raadplegen. Zij zien dus niets, maar jij ook niet. Zet je later iemand op de lijst, zodat die je info niet kan zien? Dan kun jij natuurlijk ook niet meer de info van de persoon in kwestie zien.

WhatsApp: jouw berichten gaan er straks iets anders uitzien

WhatsApp werkt momenteel hard aan nieuwe privacyfunctionaliteit, achter de schermen. Op moment van schrijven is het niet duidelijk wanneer de optie voor iedereen of voor mensen in de bèta beschikbaar is. Het bedrijf heeft hier namelijk zelf nog niets over naar buiten gebracht, helaas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WABetaInfo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen