Mark Hofman
Mark Hofman Apps 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp pakt veelbesproken probleem aan, maar is het niet te laat?

Er was de afgelopen maanden veel te doen om WhatsApp en dat was alles behalve positief. Het bedrijf drukte de nieuwe gebruiksvoorwaarden door de neus van zijn gebruikers en dat viel niet bij iedereen in de smaak.

Er kwam uiteindelijk zoveel tegenslag dat WhatsApp, samen met moederbedrijf Facebook, ervoor gekozen heeft er iets aan te doen. Althans, dat meldt WABetaInfo vandaag. Maar is het eigenlijk niet te laat?

WhatsApp geeft gebruikers een keuze

Het is nog niet officieel, maar de mensen van WABetaInfo hebben een nieuwe document binnen WhatsApp gevonden. Daarin wordt duidelijk dat de gebruiksvoorwaarden veranderen en hoe de gebruiker daarmee om kan gaan. Zo zal het niet meer het geval zijn dat WhatsApp-gebruikers persé moeten accepteren, maar dus echt een keuze krijgen. Althans, de meeste gebruikers.

WhatsApp chat
Zakelijk ben je de sjaak (Afbeelding: WABetaInfo)

Nu was het wel het geval dat je als gebruiker kon weigeren, maar daar hingen dus wel consequenties aan. Met de nieuwe voorwaarden zorgt WhatsApp er in ieder geval voor dat dit niet meer aan de orde is. Alleen wanneer je een zakelijk account hebt ben je nog wel verplicht.

WhatsApp zelf heeft nog niet bevestigd dat deze wijziging er nu al aankomt, maar eerder wel aangegeven iets aan de gebruiksvoorwaarden te willen doen.

Is het niet te laat?

Het is natuurlijk een hele goede zaak dat WhatsApp iets doet aan het beleid dat inmiddels wereldwijd bekritiseerd is. De vraag is alleen of het niet te laat is.

Zoals gezegd werden de nieuwe voorwaarden drie maanden geleden uitgerold, maar al veel eerder aangekondigd. Dat zorgde er niet alleen voor dat die voorwaarden uitgesteld moesten worden, maar ook dat het bedrijf flink wat gebruikers verloor. Telegram en Signal stegen als een malle in populariteit, terwijl WhatsApp aan de zijlijn stond toe te kijken.

WhatsApp volgt de concurrentie en test veelgevraagde functionaliteit

Wat dat betreft acht ik de kans klein dat overgestapte gebruikers, mits ze tevreden zijn, de stap terug gaan maken. WhatsApp doet er goed aan zijn gebruiken aan te passen, maar de overgestapte gebruikers zijn ze kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!