De Wifi 6-router voor gamers getest: de Netgear XR1000

Games Jelle van Es 10 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Voor een optimale gaming-ervaring heb je vandaag de dag meer nodig dan alleen maar een spelcomputer. Een grote televisie, een fijne audio setup en een lekkere stoel zijn de elementen waar ik in eerste instantie aan denk. Het is minstens zo belangrijk om een goede internetverbinding te hebben. Wanneer je klaar bent voor Wifi 6, dan is de Netgear XR1000 router een goede keuze.

Zeker met de komst van de PlayStation 5 heb je een direct voordeel van Wifi 6, aangezien die spelcomputer dat ondersteunt. Maar ook bij andere spelcomputers of een pc is zo’n nieuwe router fijn om te hebben. Het verhoogt vaak je snelheid, waardoor downloads een kwestie zijn van een paar minuten en je daarna weer kan gaan gamen. En wanneer je dan verbinding hebt met de Netgear XR1000, dan heb je ook te maken met een stabiele verbinding. Ik ben er een tijdje mee aan de slag gegaan en dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Netgear XR1000 Wifi 6 Review

Installatie gaat makkelijk

Wanneer je de Netgear XR1000 Wifi 6 router uit de doos haalt, duurt het gelukkig niet heel erg lang voordat je hem kunt gebruiken. Via de Netgear app op je smartphone maak je er snel verbinding mee en sluit je alles aan op de manier zoals je dat wilt. Wel moet je daarbij even een account aanmaken of inloggen op een bestaand Netgear-account, maar vervolgens heb je alles binnen een paar stappen gedaan. Toch is het verstandig om daarna over te schakelen naar de browser-versie en gebruik te maken van het zogenaamde Dumas Operating System. Daar kun je heel wat dingen gaan aanpassen naar eigen wens en maakt de router behoorlijk interessant voor hen die in een huishouden zitten met veel apparaten.

Binnen no-time aan de praat

Bepaal zelf welke apparaten voorrang krijgen in huis

Want vanuit dat systeem kun je gaan bepalen welke apparaten op welke manier verbinding maken met de router. En misschien nog wel belangrijker: je kunt instellen welke apparaten voorrang hebben. Zo vind ik het nogal irritant dat ik tijdens een online potje wat verbinding problemen heb, omdat de rest van de familie ook op smartdevices zit. Nu had ik niet echt het gevoel dat mijn netwerk overbelast raakte met deze Netgear XR1000 Wifi 6 router, maar toch is het wel fijn dat je er zeker van bent dat jouw verbinding altijd voorrang krijgt. Daarnaast is het ook wel grappig dat je sommige apparaten qua internetverbinding op pauze kan zetten. Wanneer je kinderen bijdehand doen, is het mogelijk dat je gewoon hun iPad van het internet afgooit en dan zul je zien dat ze binnen no-time weer poeslief zijn. Een stukje macht die je dus krijgt.

Geen lag door Geo-fencing

Een andere geinige functie die je krijgt met de Netgear XR1000 Wifi 6 router is die van Geo-fencing. Daarmee kun je instellen op wat voor afstand spelers van je af zitten. Wanneer je dat te beperkt doet, dan is de kans groot dat je in minder populaire games geen tegenstanders vindt. Maar wanneer je in een game als FIFA 21 genoeg hebt van vervelende spelers uit Spanje of Italië, dan beperk je je filter en kom je voornamelijk uit tegen gamers uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Over het algemeen komt dat je verbinding ten goede en heb je minder last van irritante voice chat tijdens het spelen.

Hoge snelheden met Wifi 6

Maar het belangrijkste van deze router is dat je dus gebruik kan maken van de mogelijkheden die Wifi 6 brengt. Zeker wanneer je dus apparaten hebt die de nieuwe techniek ondersteunen, zul je profiteren van hoge snelheden. In mijn geval was dat dus de PlayStation 5 en de iPhone 12 Pro Max die hoge downloadsnelheden halen. Op mijn iPhone haalde ik op een paar meter afstand en met een tweetal deuren er tussen een downloadsnelheid van zo’n 420 MB/s download en zo’n 20 Mb/s upload, waardoor met name dus de updates op de PS5 met het grootste gemak binnen worden gehaald.

Netgear XR1000 Wifi 6
Genoeg porten ook (Afbeelding: Netgear)

Flinke unit

Qua functionaliteiten en prestaties zit je dus met de Netgear XR1000 Wifi 6 router goed. Toch is er wel een nadeel. Het is nogal een unit. Zeker met de verschillende antennes is het een apparaat dat je liever niet in het zicht zet. Nu is de kans groot dat hij in de meterkast komt te staan naast de modem en heb je dat probleem niet. Maar als je genoodzaakt bent om hem in het zicht te zetten, dan is het geen mooi ding om in je kamer tentoon te stellen. Wat dat betreft zijn de Orbi’s van Netgear een stuk mooier.

Netgear XR1000 Wifi 6
Niet echt geschikt om in het beeld te plaatsen

De Netgear XR1000 Wifi 6 router is nu beschikbaar en onder andere hier te bestellen. Heb je een groot huis en wil je een goede verbinding? Dan is een mesh-netwerk zoals deze de moeite waard.

Sneller internet in huis? De Netgear Orbi is je beste vriend!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen