Wifi krijgt de grootste update van de afgelopen 20 jaar

Apps Wesley Akkerman 24 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Binnen nu en enkele maanden ontvangt de communicatiestandaard wifi zijn grootste update van de afgelopen twintig jaar. De Federal Communications Commission (FTC) in Amerika heeft namelijk besloten een deel van het spectrum van de 6GHz-band te openen voor ongelicentieerd gebruik.

Dat betekent dat routers met ondersteuning voor de aankomende standaard meer ruimte krijgen om te doen waarvoor we ze in huis halen. Het internet in huis wordt niet alleen sneller, ook kun je meer apparaten erop aansluiten en moet de verbinding een stuk stabieler zijn. Het spectrum wordt later dit jaar officieel geopend. Nu wifi officieel toegang heeft tot het spectrum op 6 GHz, kunnen we spreken van de grootste verandering sinds de introductie van de standaard. Het verviervoudigt namelijk de hoeveelheid ruimte voor routers en apparaten.

Wifi 6
Wifi 6-router van Netgear. (Afbeelding: Netgear)

Wifi op 6GHz: sneller en betrouwbaarder

Er is niet alleen veel meer bandbreedte beschikbaar, ook is er veel minder storing aanwezig op de lijn. Dat geldt alleen voor de apparaten die ondersteuning aanbieden voor nieuwe routers die het spectrum ondersteunen. De verwachting is dat we tegen het einde van 2020 de eerste apparaten met Wifi 6E gaan zien, zoals de communicatiestandaard gaat heten. In de basis betekent het dat je alle voordelen van versie 6 krijgt, maar dan op een veel breder spectrum dan nu het geval is. Je leest hier meer over versie 6 van de standaard.

Word je wifi in huis nu daadwerkelijk sneller met zo’n nieuwe router? Min of meer. Je hebt hiervoor natuurlijk wel apparaten nodig die de 6GHz-verbinding ondersteunen. De huidige standaard van de verbinding kan snelheden behalen tot 9,6 Gbps, op 5 Ghz. Hoewel je in het echte leven dergelijke snelheden nooit zult halen, kan versie 6E wel de snelheid van je apparaten verhogen. Dat komt doordat 6E de maximaal beschikbare capaciteit van een kanaal benut, terwijl een 5GHz-verbinding het moet doen met minder lange signalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen