Met Windows 11 zie je binnenkort welke applicaties je bespioneren

Tech Wesley Akkerman 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Microsoft test momenteel een nieuwe tool voor Windows 11, die gebruikers inzicht geeft in welke apps je mogelijk bespioneren. Het onderdeel laat zien welke apps onlangs toegang hebben tot gevoelige onderdelen, zoals de webcam. Met dergelijke informatie op zak kun je gedegen keuzes maken over de toestemmingen die je uitdeelt.

De nieuwe functie voor Windows 11 heet Privacy Auditing en dook vlak voor het weekend op. Gelukkig komt het nieuws bij een betrouwbare bron vandaan, namelijk David Weston. Dat is de vicepresident voor enterprise en de beveiliging van het besturingssysteem bij Microsoft. Dat is dus niet de minste persoon.

Windows 11 test privacytool

Privacy Auditing is momenteel beschikbaar in een nieuwe previewversie van Windows 11, die Microsoft uitrolt via het Dev-kanaal. Dat is een kanaal waar het bedrijf vaak experimentele functies van het besturingssysteem dropt. Het kan zijn dat sommige functies of ideeën sneuvelen na een korte testperiode.

Dat wil niet zeggen dat deze functie nooit arriveert natuurlijk. Maar houd er rekening mee dat die nog kan veranderen of op een andere plek terecht kan komen. Dit soort onderdelen zijn belangrijk genoeg voor zowel Microsoft als Windows 11-gebruikers, dus we verwachten hem vanzelf terug te zien in het systeem.

Wie kijkt er mee?

De mensen die de meest recente testversie van het besturingssysteem draaien, vinden de tool onder de privacyinstellingen. Daar krijg je een lijst met apps te zien die specifieke onderdelen gebruikten, zoals je microfoon of camera. Zo kun je dus zien wie er mee kijkt of mee luistert, en eventueel verdachte activiteiten spotten.

Daarnaast kijkt de tool naar welke apps toegang hebben tot je contactpersonen, locatie, telefoongesprekken en meer. Je ziet precies hoe laat en wanneer het onderdeel door een app geraadpleegd wordt. Het wachten is nu totdat Microsoft deze zeer handige en vooral transparante tool uitrolt voor Windows 11. We weten nog niet wanneer dat gebeurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen