De innovatieve manier waarop AI buitenspel controleert tijdens het WK

Tech Mark Hofman 21 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Eind dit jaar is het zover: 16 miljoen bondscoaches zitten in belachelijke oranje outfits te schreeuwen naar de televisie. Juist, het WK voetbal staat voor de deur en wat hebben wij er zin in. Niet alleen vanwege de fantastische traditie en saamhorigheid, maar ook zeker vanwege een nieuwe innovatie.

De FIFA maakt vandaag bekend dat het toernooi zich uitstekend leent om als experiment te dienen. De organisatie maakt namelijk gebruik van kunstmatige intelligentie om buitenspel vast te stellen.

Buitenspelcontrole door kunstmatige intelligentie

De discussie over buitenspel komt eindelijk ten einde. Althans, dat is de hoop die de FIFA heeft. De voetbalorganisatie gebruik een semi-geautomatiseerd systeem tijdens het WK voetbal, waarmee het de zwaarbeladen taak van de VAR wegneemt. Geen verkeerd idee, want daar is de laatste jaren aardig wat over te doen geweest.

Als alternatief maakt de FIFA tijdens het WK voetbal dus gebruik van kunstmatige intelligentie. Tijdens het toernooi is ieder stadion voorzien van 12 camera’s die de spelers en de bal kunnen volgen. De positie van de bal zal iedere seconden 500 keer vastgesteld kunnen worden. Machine Learning scant het lichaam van de spelers op 29 punten. Zodra deze buitenspel staan zal het systeem direct weten wat er aan de hand is en een signaal doorsturen.

De rol van de VAR gaat overigens niet direct verdwijnen. Na de analyse van het systeem zal de beslissing geverifieerd moeten worden, voordat de scheidsrechter op de hoogte wordt gebracht. Dat verifiëren moet in theorie wel een stuk sneller verlopen dan nu het geval is.

Snellere beslissingen tijdens WK Voetbal

Snelheid, dat is echt het doel van dit systeem. De FIFA claimt dat de beslissing “binnen enkele seconden” genomen kan worden. Die beslissing zal dan ook accurater zijn, omdat er daadwerkelijk een systeem naar kijkt dat er volledig op gericht is. Gezien er naast de twaalf verschillende camera’s ook een sensor in de bal verwerkt zit, heeft het idee in ieder geval heel veel potentie.

Hoe robotscheidrechters vanaf 2024 Major League Baseball overnemen

Als echter nerds zijn we echt benieuwd naar hoe dit soort innovaties zich doorontwikkelen. Onlangs kwamen we er bijvoorbeeld ook achter dat Major League Baseball, de Amerikaanse honkbalcompetitie, vanaf 2024 gaat leunen op robotscheidsrechters. Hoe tof is dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen