Waarom Call of Duty op Game Pass voor meer problemen zorgt dan je denkt

Games Mark Hofman 2 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Toen Microsoft bekendmaakte dat het Activision Blizzard zou overnemen, begon menig Xbox Game Pass-abonnee al te watertanden. Hoe tof zou het zijn als Call of Duty, een van de grootste franchises ter wereld, direct vanaf het platform te spelen zou zijn?

Hoewel er een tijd lang niets over gezegd is, heeft Microsoft inmiddels bevestiging gegeven. Het bedrijf laat weten Xbox Game Pass dolgraag met Call of Duty, Overwatch en Diablo te versterken. Maar dat gaat waarschijnlijk voor meer problemen zorgen dan je denkt.

Microsoft bevestigd: Call of Duty naar Xbox Game Pass

Phil Spencer, CEO van Microsoft Gaming, geeft in een blogpost antwoord op vragen die veel consumenten het bedrijf gesteld hebben. De belangrijkste is natuurlijk wat de overname van Activision Blizzard precies betekent voor de Xbox Game Pass en consoles als de PlayStation. Terechte vragen, want beslissingen van Microsoft kunnen op dit moment gigantische impact hebben op de gehele markt.

Hoewel Microsoft van plan is om titels als Call of Duty naar de Xbox Game Pass te brengen, hoeven consumenten met andere consoles zich geen zorgen te maken. Spencer laat weten dat een grote community, zelfs op cross-play gebied, enorm belangrijk is voor dergelijke titels. De CEO doet dan ook dezelfde belofte die het bedrijf eerder deed: Call of Duty zal op dezelfde dag verschijnen op alle platformen. Geen uitzonderingen.

Xbox Game Pass wil Netflix en volgen voor gratis-abonnementen
Wie heeft er nu nog een Xbox Series nodig? (Afbeelding: Samsung)

Toch houdt Spencer wel vast aan het idee om de gigantische franchise naar de Xbox Game Pass te brengen. Dit vanwege het feit dat de community rondom mobile gaming steeds groter en groter wordt. Om iedereen te kunnen voorzien en dergelijke titels nóg groter te maken, is het van belang dat dit soort games beschikbaar beschik zijn via cloud gaming.

Meer problemen dan je denkt

De uitleg van Phil Spencer is kraakhelder, maar zorgt anderzijds ook voor twijfels. Vooral met de Competition and Market Authority (CMA) uit het Verenigd Koninkrijk. Terecht, want hoewel consumenten met een console van Sony gewoon voorzien worden, maakt Microsoft het op deze manier onmogelijk voor PlayStation om de eerlijke strijd aan te gaan.

“De CMA is bezorgd. Controle over een dergelijk krachtige catalogus, zeker gezien de dominante positie van Microsoft, kan voor een nadelig effect zorgen bij consumenten. Sony, de grootste concurrent van Microsoft, is in dit geval niet in de mogelijkheid om te concurreren.”

Hoewel Microsoft op dit moment content als Call of Duty eerlijk wil delen met Sony, kan dat in de toekomst wel veranderen. Het bedrijf heeft in theorie de macht om een bepaalde titel exclusief te maken voor de Xbox Game Pass of zijn eigen consoles. Een monopolie, dus. Het is in ieder geval de reden dat de CMA sterke twijfels heeft en het dus ook nog even duurt voor de overname rond is.

Call of Duty op Xbox Game Pass zou fantastisch zijn, maar het kan dus wel voor meer problemen zorgen dan je denkt. Mocht de overname doorgaan en Microsoft zijn plannen doorzetten, is de kans vrij groot dat wij als gamers in de toekomst best nog wel eens de pineut kunnen zijn.

WAT?! Microsoft dondert een van de beste games uit Xbox Game Pass

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen