Ongelofelijk: Xbox sluit fantastische monsterdeal met Nintendo Switch

Pop-Culture Dunke van Boekel 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Xbox is de laatste paar jaren hard bezig met het verspreiden van zijn games. Eigenlijk heb je al geen Xbox meer nodig om de games die het bedrijf produceert te spelen dankzij Game Pass en xCloud. Maar nu heeft Microsoft aangekondigd een deal te hebben gesloten met een andere gamegigant: Nintendo.

Groot nieuws natuurlijk, zeker nu Xbox bezig is met de (moeizame) overname van Activision/Blizzard: de ontwikkelaar van onder andere de Call of Duty-franchise.

Xbox geeft Nintendo toegang tot hun (mogelijke) grootste franchise

Het nieuws van de deal tussen Xbox en Nintendo werd gedeeld door Brad Smith, de president van Microsoft. Deze overeenkomst zou betekenen dat Xbox de komende 10 jaar zijn games naar Nintendo-platformen gaat brengen.

Opvallend (maar niet verrassend) is de focus die ligt op Call of Duty. Xbox en PlayStation zijn nu in gevecht over de toekomst van de shooter-franchise. Microsoft kondigde vorig jaar aan dat ze Activision/Blizzard (het bedrijf achter Call of DutyOverwatch en heel veel meer) aan zouden schaffen voor maar liefst 68,7 miljard dollar. Sony (het bedrijf achter PlayStation) kreeg daar de rillingen van, gezien de populariteit van de Call of Duty-games.

Een rechter gaf aan dat Xbox inderdaad wel een hele grote titel in handen zou krijgen als de overname door gaat. Microsoft reageerde daarop door te zeggen dat ze de bedoeling hebben om Call of Duty voor iedereen beschikbaar te houden, ongeacht het platform. Daar hoort Nintendo dus ook bij.

Komen er nog naar andere Microsoft-games langs?

Los van Acitvision en Call of Duty heeft Microsoft de laatste jaren veel meer studio’s opgekocht en heeft dus een grote catalogus aan games onder hun hoede. Zou dit bijvoorbeeld betekenen dat we straks Halo of Sea of Thieves in handheld-modus op de Switch kunnen spelen? Wie weet zien we klassieke Nintendo games als Banjo-Kazooie wel terugkeren op moderne consoles.

Het is niet de eerste keer is dat er een titel met het Xbox-logo op een Nintendo-platform verschijnt. Op de Switch zijn bijvoorbeeld de Ori-games en Cuphead beschikbaar op de eShop, die uitgegeven zijn door Microsoft. Ook is de klassieke shooter Goldeneye: 007 sinds kort beschikbaar op Xbox en Nintendo Switch.

Iets anders dat nog opviel in de tweet: nergens wordt specifiek gerefereerd aan de Nintendo Switch als de console waar deze games op uitkomen. De laatste Nintendo Console is zeker niet sterk genoeg om een nieuwere Call of Duty of Starfield te draaien, dus wellicht worden deze games opgespaard en/of klaargestoomd voor de volgende console van het Japanse game-bedrijf. Genoeg om op te kauwen dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen