Waarom Xbox Power On dé documentaire voor gamers is

Games Jelle van Es 16 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Als je een fanatieke gamer bent, dan is de kans groot dat je hem al gezien hebt: de Xbox Power On-documentaire. Hij was al een tijdje geleden aangekondigd en sinds deze week kun je de reeks kijken.

De Xbox Power On-documentaire bestaat uit zes afleveringen, waardoor je er in vier uur tijd er wel doorheen bent. En die tijd vliegt echt voorbij. Een aantal van de verhalen ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heel wat interessante achtergronden die eigenlijk nooit naar buiten zijn gebracht. Tijd om er dus even voor te gaan zitten.

Xbox Power On

Aflevering 1

De eerste aflevering van Xbox Power On is eigenlijk meteen de meest interessante om te bekijken. In deze aflevering leer je hoe het allemaal is ontstaan. Hoe een saai bedrijf als Microsoft, dat enorm succesvol was met Office en Windows, uiteindelijk de gamingmarkt in stapt. Niet zozeer omdat ze gaming nou zo tof vinden. Maar meer omdat het bang is voor Sony, die met hun PlayStation de huiskamer weet te veroveren. En Sony dacht met de PlayStation 2 een goed alternatief voor de pc neer te zetten. Je ziet hoe een zeer klein team besluit om de eerste stappen te zetten.

Aflevering 2

Waar in de eerste aflevering het idee van de Xbox is geboren, daar gaat de tweede aflevering er over hoe de spelcomputer werd gemaakt en hoe hij werd voorgesteld. Het mooie daaraan is dat je dus een kleine groep binnen Microsoft hebt die er uiteindelijk voor zorgt dat de spelcomputer gemaakt wordt, maar men vervolgens moet gaan ontdekken hoe ze dat uiteindelijk gaan bouwen, want daar heeft niemand ervaring mee. Het is echt fantastisch om te zien hoeveel chaos er is geweest en hoeveel er allemaal mis had kunnen gaan.

Aflevering 3

Wat ik mooi vind aan de Xbox Power On-documentaire, is dat hij heel goed laat zien wat er allemaal mis is gegaan. De introductie van de eerste spelcomputer was namelijk echt dramatisch. Althans, voor het grote publiek. Waar men in eerste instantie nog veel toffe dingen liet zien en onder andere The Rock gebruikte om er aandacht voor te krijgen, ging het op de eerste E3 mis. In de persconferentie ging de spelcomputer bijvoorbeeld niet aan en op de beursvloer waar Halo speelbaar was, ws er weinig enthousiasme, omdat de framerate van die versie dramatisch was. Toch lukte het het bedrijf om de spelcomputer uiteindelijk op de markt te brengen.

Aflevering 4

In de eerste drie afleveringen was het dus de route naar de lancering toe. Aflevering 4 gaat over wat er daarna gebeurde. Voorafgaand waren er al plannen om iets met online gaming te doen, maar dat was min of meer ongekend voor spelcomputers. Toch werd een jaar na de lancering Xbox Live uitgebracht en zie je hoeveel moeite Bungie had om Halo 2 uit te brengen. Ook zien we de aankondiging van de Xbox 360, met de dingen die die spelcomputer voor zijn tijd uniek maakte.

Aflevering 5

Met aflevering 5 komen we aan bij de lancering van de Xbox 360. Een bizar goede lancering. De spelcomputer bracht HD-graphics uit, kwam in het eerste jaar met topgames als Gears of War en Oblivion en de PlayStation 3 liet nog op zich wachten. Microsoft had het momentum te pakken en niks kon misgaan. Totdat er allemaal problemen ontstonden. Eerst waren het spelcomputers die voor krassen zorgden (waar overigens niks over wordt gezegd), maar pijnlijker was de Red Ring of Death. Deze aflevering laat heel goed zien wat er allemaal mis is gegaan en hoe men dat heeft proberen op te lossen.

Xbox Power On Aflevering 6

Waar aflevering 5 je een goed kijkje geeft in de problemen op hardware gebied, daar draait aflevering 6 over de fouten die men met de aankondiging van de Xbox One hebben gemaakt. Men was te veel gefocust op het multimedia aspect van de One en vergat daardoor eigenlijk dat het een spelcomputer was. Door die fouten kreeg Sony vrij spel met de PlayStation 4 en is men nu eigenlijk nog altijd bezig om de rotzooi op te ruimen. Dat gaat overigens wel goed en zo wordt de reeks op een positieve noot afgesloten.

Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Drie groene puntjes in het donker: Splinter Cell is terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen