Laat Xiaomi het grootste probleem van de smartphone achter zich?

Smartphones Wesley Akkerman 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi claimt een doorbraak gemaakt te hebben op het gebied van accu’s. Daardoor gaan ze waarschijnlijk langer mee dan nu het geval is. Liefhebbers van deze smartphones hoeven overigens niet jaren te wachten tot ze hiermee kennismaken. Als het aan de fabrikant ligt, dan kan dat al vanaf volgend jaar gebeuren.

Wat is er precies aan de hand? Xiaomi claimt meer energie in een accu te kunnen stoppen, terwijl het formaat van de batterij zelf niet toeneemt. In totaal gaat het om een energietoename van tien procent. Dat klinkt misschien niet heel veel, maar het zal maar net de tien procent zijn die ervoor zorgt dat je telefoon het uithoudt op een avond.

Xiaomi past batterij in smartphones aan

De Chinese onderneming doet dit door het omhulsel van de accu aan te passen, waardoor er dus meer ruimte is. Accu’s die voorheen een vermogen hadden van 4.000 mAh, hebben vanaf de tweede helft van 2022 een vermogen van 4.400 mAh. Je telefoon neemt dus ook niet in formaat toe en dat is een hele geruststelling.

Xiaomi Mi 11
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarnaast voegt Xiaomi een chip toe aan de accu, die ervoor zorgt dat het systeem veilig gebruikt kan worden. Door die chip kan een telefoon van dit merk in de nacht slim opgeladen worden. Dat is beter voor de accu, zodat die nog langer meegaat. Pas op het laatste moment ontvangt de smartphone dat laatste beetje energie.

Adaptief opladen

Heel veel smartphones doen dit al vandaag de dag. Fabrikanten noemen dit dan adaptief opladen. De accu wordt dan tot tachtig procent opgeladen en de resterende twintig procent komt dan pas vlak voordat je wakker wordt. Dat kan de telefoon zien aan de hand van je wekker bijvoorbeeld, zo slim is het systeem.

Hoewel de “doorbraak” van Xiaomi dus nog niet voor een gigantische toename in energie zorgt, is het wel goed om te zien dat fabrikanten op verschillende manieren verbeteringen aan de batterij doorvoeren. Verder kunnen we straks rekenen op sneller opladen: USB-C 2.1 ondersteunt namelijk tot 240 watt snelladen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Weibo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen