Xiaomi Mi 11: Samsung Galaxy S21-killer of een dikke tegenvaller?

Reviews Mark Hofman 9 mrt 2021
Leestijd: 7 minuten

Xiaomi weet ieder jaar weer een gigantische indruk op me te maken. Persoonlijk heb ik voornamelijk ervaring met de goedkope smartphones van €200 die voorzien zijn van een dusdanig pakket aan specs dat ik het bijna niet kan geloven. En toch zijn de smartphones heel goed. Is dat ook het geval met de Xiaomi Mi 11 van €849?

Ik heb de smartphone in de afgelopen twee weken uitvoerig getest en vertel je in dit artikel exact wat hij te bieden heeft en of jij hem aan zou moeten schaffen.

De Xiaomi Mi 11

Eerder dit jaar werd ik verrast door de Xiaomi Redmi Note 9T. Een smartphone van €229 die kwalitatief gezien gelijk stond aan een smartphone van €600. Iets waar Xiaomi dan ook bekend om staat. Met de Mi 11 is dat niet heel veel anders. De smartphone kost misschien €850, zo’n €50 duurder dan zijn voorganger, maar biedt dezelfde kwaliteit als smartphones van boven de €1000.

Erg indrukwekkend natuurlijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar ik zo mijn vraagtekens bij zet.

Xiaomi Mi 11
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een heerlijk ontwerp

De Xiaomi Mi 11 ziet er ongelofelijk strak uit. Het toestel is voorzien van een opvallend camerasysteem, een gebogen beeldscherm en is volledig gemaakt van glas. Sterker nog: op de achterkant zit Gorilla Glass Victus dat we tot nu toe nog niet eerder op een smartphone zagen zitten. Het toestel ziet er overigens niet alleen premium uit, maar zo voelt hij ook. Of dat positief is laat ik in het midden, want met een dikte van 8,1mm en een gewicht van 196 gram is het wel een flinke jongen. Al moet ik eerlijk zeggen dat het me voor Xiaomi begrippen eigenlijk best wel meevalt.

Aan de zijkant van het toestel zitten de volume-knoppen en de aanknop. Aan de onderkant zit een USB-C aansluiting met een speaker en een SIM-kaart slot. En aan de bovenkant tref je een speaker van Harmon Kardon aan (het moederbedrijf van JBL).

Het indrukwekkende beeldscherm van de Xiaomi Mi 11

Aan de voorkant van de smartphone zit een gebogen 6.81-inch AMOLED-beeldscherm. Het scherm heeft een heerlijke verversingssnelheid van 120Hz, een hoge helderheid van 1500 nits en heeft een resolutie van 1440×3200 met een pixeldichtheid van 515 ppi. Een lang verhaal kort: het beeldscherm levert uitstekende kwaliteit. Het kijken van films in een hoge resolutie is wat dat betreft dan ook zeker aan te raden. Al is het al om de HDR 10+ ondersteuning.

De Xiaomi Mi 11 is overigens erg fijn in gebruik en het beeldscherm valt op positieve wijze op. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat de Mi 11 een reminder is waarom ik geen fan ben van smartphones met gebogen schermranden. Je tikt regelmatig onbedoeld op het scherm op een plek waar dat helemaal niet de bedoeling is. Best jammer.

Xiaomi Mi 11
Het 6.8-inch AMOLED scherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

In de linker bovenhoek zit een hole-punch notch waar een 20 megapixel selfiecamera in verwerkt zit. Die selfiecamera maakt uitstekende foto’s op gebied van belichting en kleur, maar probeert de boel wederom een stuk mooier te maken dan het in werkelijkheid is. Ik weet dat een schoonheidsfilter geen kwijt kan voor deze unit, maar het blijft jammer dat dit standaard ingeschakeld staat.

Xiaomi Mi 11
Met zijn grote liefde op de foto (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het camerasysteem

Draaien we de telefoon om dan valt het camerasysteem je als eerste op. Mede dankzij de zilveren ring rondom de 108-megapixel groothoeklens. Verder is het systeem voorzien van een 13-megapixel ultra-wide en een 5 megapixel macro-lens. De combinatie weet overigens wel echt indruk op me te maken. Om heel eerlijk te zijn ben ik niet superveel gewend van de camera’s van Xiaomi, maar de Mi 11 houdt zich uitstekend staande. De kleuren zijn misschien wat blauwig, maar de kwaliteit van de foto’s ligt hoog.

Xiaomi Mi 11
Overzicht is fijn (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ik ben dan vooral te spreken over de details in foto’s van dichtbij en de manier waarop de diepte wordt toegepast.

Xiaomi Mi 11
Zonnige dag, van de bloemetjes een lach (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarbij moet ik zeggen dat de Xiaomi Mi 11 een uitstekende nachtmodus heeft. Ik was echt onder de indruk van de kwaliteit van de foto’s en al helemaal van de manier waarop sterren bijvoorbeeld vastgelegd worden.

Nachtmodus Xiaomi Mi 11
Sterren aan de hemel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Is het overigens een gemis dat je geen telefotolens hebt op de smartphone? Voor deze prijs misschien wel, al zal ik eerlijk bekennen dat die functie voor iedere smartphone bijna te verwaarlozen is. Ik zal mezelf er misschien niet populair mee maken, maar ver inzoomen is niet iets wat je met een smartphone moet willen. Over het algemeen zit het dus wel snor met het ontwerp, het beeldscherm en het camerasysteem van de Mi 11. Maar geldt dat ook voor de specs?

Xiaomi Mi 11
Bloemetje van dichtbij (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Mi 11: één en al powerhouse

De Mi 11 is ook dit jaar weer voorzien van indrukwekkende specificaties. Zo is dit het eerste toestel in Nederland met de Snapdragon 888 processor en beschikt hij verder over minimaal 8GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagcapaciteit. Het toestel is over het algemeen dus bloedje snel en dat merk je ook zeker in het dagelijkse gebruik. Het spelen van games, streamen van content of schieten van video’s en foto’s gaan dus vlekkeloos.

Onder de motorkap zit een 4600mAh batterij waarmee je ontzettend makkelijk de dag doorkomt. Een groot voordeel van de Mi 11 is dat de smartphone je helpt om het meeste uit je accu te halen. Zo kon ik in de batterijbesparing-stand nog 12 uur en 52 minuten met de accu doen en zou ik in de Ultra-besparingsstand nog 77 uur en 16 minuten halen. Daarbij geeft de smartphone je ook allerlei tips om handmatig je accuduur te verlengen.

Xiaomi Mi 11
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het opladen van de telefoon is met 55W overigens ook zo gepiept. Binnen een half uur heb je weer 85% batterij. Het is overigens goed om te weten dat je een oplader meegeleverd krijgt bij de Mi 11. Een opvallende keuze gezien het bedrijf in China heeft gekozen voor een andere strategie. Daar wordt de smartphone namelijk standaard geleverd zonder oplader, maar is het mogelijk om deze kosteloos toe te voegen. Letten we op Apple en Samsung?

Het toestel draait overigens op Mi UI 12. Dat besturingssysteem is zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar blijf ik toch een lastig ding vinden. Het is echt duidelijk dat Xiaomi heel goed weet hoe het zijn hardware moet maken, maar zit qua software niet in zijn kracht. Het systeem loopt minder vaak vast, maar er zijn wel dergelijk wat rare zaken waar je mee te maken hebt.

Wat gebeurt er allemaal?

De Mi 11 is over het algemeen een uitstekende telefoon voor €849, maar voor die prijs zijn er ook dingen die erg tegenvallen. Ja, de specs zijn ongelofelijk goed en ook in de praktijk houdt de smartphone zich uitstekend staande. Maar dat goedkope gevoel van Xiaomi…daar moet je echt mee leven.

 • Er zijn namelijk een aantal zaken die niet helemaal in orde zijn:
 • Het beeldscherm is niet strak uitgelijnd, waardoor er verschil is
 • Applicaties worden aan de onderkant afgesneden
 • Het scherm krast ongelofelijk snel
 • Woorden in menu’s worden afgekapt
 • Er staan ongelofelijk veel apps op die je niet nodig hebt
 • Instellingen zijn nog steeds niet overzichtelijk
 • Als je de telefoon schudt maakt hij een opvallend geluid en beweegt er van alles.

Ik ben groot fan van Xiaomi en neem een goedkope feel altijd een beetje voor lief. Zeker ook, omdat de smartphones van €229 ook echt goedkoop zijn. Maar voor een toestel van €849 mag je wat mij betreft echt meer verwachten.

Xiaomi Mi 11
Niet te dik, niet te dun (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Mi 11: kopen of laten liggen?

De Xiaomi Mi 11 is een uitstekende smartphone die qua prijs direct in het vaarwater zit van de Samsung Galaxy S21. Het is dan ook een smartphone die het best wel op kan nemen tegen het vlaggenschip. Qua specificaties stijgt de Mi 11 er over het algemeen bovenuit, maar Samsung heeft veel zaken een stukje beter geregeld. De geluidskwaliteit ligt hoger, de software is beter, het toestel is net iets sneller en het premium-gevoel ligt hoger.

Wie geen zin heeft in de software van Samsung of simpelweg opzoek is naar het beste wat Xiaomi te bieden heeft, dan kan ik weinig anders zeggen dan dat dit je smartphone is. Het bedrijf laat ook in deze prijsklasse zien waar het goed in is en doet dit dan ook op uitstekende wijze. Al moet je het goedkope gevoel wel echt een beetje voor lief nemen. Maar hoe belangrijk dat is, dat laat ik aan jou over.

Xiaomi Mi 11

Xiaomi

7.5 Score

Pluspunten

 • Kwaliteit beeldscherm
 • Camerasysteem
 • Prijs
 • Hoogstaande specs

Minpunten

 • Goedkope feel
 • Software
 • Niet symmetrisch

De Xiaomi Mi 11 is een uitstekende smartphone die qua prijs direct in het vaarwater zit van de Samsung Galaxy S21. Het is dan ook een smartphone die het best wel op kan nemen tegen het vlaggenschip. Qua specificaties stijgt de Mi 11 er over het algemeen bovenuit, maar Samsung heeft veel zaken een stukje beter geregeld. De geluidskwaliteit ligt hoger, de software is beter, het toestel is net iets sneller en het premium-gevoel ligt hoger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen