Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 11 mrt 2021

Xiaomi pakt het ‘opladerprobleem’ veel beter aan dan Apple en Samsung (maar…)

Toen Apple in oktober vorig jaar aankondigde dat de oplader uit de verpakking van de iPhone 12 zou verdwijnen wisten we één ding zeker: Android-fabrikanten gaan dezelfde kant op. Een gevoel dat met de Samsung Galaxy S21 serie bevestigd werd. Maar waarom pakt niemand het aan zoals Xiaomi dat doet?

Xiaomi heeft, van alle bedrijven die op dit moment de oplader weglaten uit de verpakking, met gemak de allerbeste aanpak. De Chinese techgigant laat de keuze namelijk bij de belangrijkste groep: de consument.

Xiaomi pakt opladerprobleem ijzersterk aan

Eerder deze week publiceerde we de review van de gloednieuwe Xiaomi Mi 11. De smartphone wist ons op veel verschillende fronten te verbazen, maar helaas ook op een aantal teleur te stellen. Maar het meest opvallende aspect van de smartphone werd in die review nog niet benoemd: de oplader.

Xiaomi Mi 11: Samsung Galaxy S21-killer of een dikke tegenvaller?

Apple en Samsung hebben beiden besloten om de oplader uit de verpakking van hun nieuwe smartphones te halen. Wie behoefte heeft aan een oplader kan er dus zelf eentje kopen. Zowel bij Apple als bij Samsung kost zo’n oplader je €25. Dat is natuurlijk niet heel veel geld, maar de smartphones waarvoor je ze nodig hebt zijn wel prijzig. Het is dus best een bittere pil dat de opladers niet meegeleverd worden.

Wat dat betreft kunnen Samsung en Apple veel leren van het Chinese Xiaomi. Het bedrijf biedt de nieuwe Mi 11 namelijk in twee verschillende vormen aan: met oplader en zonder oplader. Standaard wordt de nieuwe smartphone geleverd in een kleinere verpakking waar de adapter niet in zit, maar jij als consument kan er wel voor kiezen om deze toe te voegen. Iets dat je welgeteld €0 extra kost. Wie voorzien is kan dus kiezen voor de milieuvriendelijke optie en de consument die de adapter nodig heeft wordt niet op extra kosten gejaagd.

Xiaomi Mi 11
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een geweldig concept. Dus waarom hebben consumenten in Nederland die optie niet?

Waarom niet in Nederland?

Xiaomi heeft een uitstekende oplossing voor het huidige “opladerprobleem”, maar stelt deze alleen beschikbaar voor consumenten in China. Wanneer je in Nederland aan de slag wil gaan met de Mi 11 krijg je de oplader er ten alle tijden bijgeleverd en heb je niet de optie om deze links te laten liggen. Waarom?

Dat is exact de vraag die ik aan Xiaomi Nederland stelde en het bedrijf gaf mij het volgende antwoord:

De reden dat we dit initiatief nog niet in de West Europese markt hebben gelanceerd is dat we als merk nog relatief nieuw zijn en we er niet van uit mogen gaan dat alle nieuwe gebruikers al een Xiaomi in-box charger hebben.

Het idee is natuurlijk hartstikke goed, maar de keuze ligt nu nog steeds niet bij de consument. Het zou bijvoorbeeld uitstekend zijn geweest als Xiaomi standaard de oplader levert, maar de consument wel de keuze had gegeven om de oplader weg te laten.

Xiaomi geeft het juiste voorbeeld

Toch mag het wel duidelijk zijn dat Xiaomi een heel goed voorbeeld geeft van hoe dit probleem opgelost kan worden. Bedrijven willen het milieu minder belasten en dat is ook vooral het geval doordat de consument daar steeds meer naar vraagt. Door de beslissing vervolgens bij deze consumenten te leggen is dus een heel goed idee. Al lijkt het toevoegen van een oplader nog wel laagdrempelig te zijn.

Bevestigd: OnePlus 9 laat Apple en Samsung officieel achter zich

Xiaomi geeft het goede voorbeeld , maar bedrijven zouden deze tactiek nog iets aan kunnen passen. Denk bijvoorbeeld aan €30 korting wanneer je ervoor kiest om geen oplader mee te leveren. Op die manier kunnen bedrijven als Apple, Samsung en Xiaomi hun consumenten belonen voor de milieuvriendelijke optie.

Grote bedrijven hebben de keuze om geen opladers meer te leveren toch al gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat we dan niet het beste van kunnen maken. Toch?

Reageer op artikel:
Xiaomi pakt het ‘opladerprobleem’ veel beter aan dan Apple en Samsung (maar…)
Sluiten