Xiaomi door Trump op zwarte lijst van de Verenigde Staten gezet

Apps Wesley Akkerman 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Trump is nog voor een paar dagen president, maar dat weerhoudt hem er niet van ook Xiaomi op de zwart lijst van de VS te plaatsen. Dat Chinese merk staat momenteel op de derde plek als het gaat om populaire smartphonefabrikanten. Het bedrijf wordt nu gekenmerkt als een ‘communistische Chinese militaire organisatie’.

Nu Xiaomi dit schadelijke label ontvangen heeft van de Amerikaanse regering, geldt het decreet van president Trump dat voorkomt dat Amerikaanse bedrijven zaken mogen doen met Chinese bedrijven. Ook mogen dergelijke bedrijven niet meer investeren in Chinese bedrijven, wat weer voor andere problemen kan zorgen. Met het decreet probeert de president te voorkomen dat burgers in het vizier komen van de Chinese overheid. De lijst is opgesteld in het kader van nationale veiligheid. Een ander, heel groot, Chinees, bedrijf dat op die lijst staat en daar ook echt last van heeft, is natuurlijk Huawei – bekend van de Mate- en P-smartphones.

Xiaomi transparante tv
Xiaomi transparante tv (Afbeelding: AliExpress)

Problemen voor Xiaomi

In een statement tegenover The Verge heeft Xiaomi laten weten zich te houden aan de regelgeving en wetten die gelden in de landen waar het bedrijf actief is. De vertegenwoordiger van de techfabrikant laat weten dat het bedrijf op geen enkele manier geaffilieerd is met de Chinese overheid. Ook is het geen ‘communistisch, Chinese militair bedrijf’, waardoor de NDAA-regelgeving eigenlijk niet van toepassing is. NDAA staat voor National Defense Authorization Act: dat is waar het decreet van de Amerikaanse president onder valt.

Dit is overigens een andere lijst dan die van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die lijst wordt de entity list genoemd en voorkomt dat Amerikaanse fabrikanten producten en onderdelen mogen leveren aan Chinese bedrijven. Uiteraard uit angst dat goede technologie zodoende in verkeerde handen zou komen. Ondertussen probeert dat ministerie meer landen aan de lijst toe te voegen, waar vervolgens niet mee gehandeld kan worden. Die landen zijn Noord-Korea, Rusland, Cuba, Iran en Venezuela.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Defense.gov

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen