Kan de Yamaha True X Bar 50A het Sonos écht moeilijk maken?

Tech reviews Jeroen Kraak 13 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Yamaha ken je misschien van motoren, maar het Japanse merk heeft veel meer te bieden. Wat te denken van instrumenten zoals piano’s? Nog onbekender zijn soundbars en speakers. WANT-redacteur Jeroen Kraak nam de proef op de som en checkte of ze echt een toevoeging in je huiskamer zijn.

Zelf ben ik al een lange tijd aan het oriënteren om een soundbar aan te schaffen. Toch vind ik het lastig om de stap écht te maken, aangezien die apparaten niet goedkoop zijn en vraag ik me af of ze daarvoor in ruil echt een unieke ervaring geven.

Voor een Sonos Arc ben je al gauw 999 euro kwijt, terwijl een Sennheiser Ambeo daar met 2.499 euro een flinke schep bovenop doet. Aan Yamaha had ik nooit gedacht, maar het bedrijf gaf me de kans om hun soundbar, speakers en subwoofer te testen in mijn eigen huiskamer.

De Soundbar van Yamaha

En dat is best fijn, aangezien elk huis wel zijn eigen akoestiek heeft. Sonos heeft bijvoorbeeld Trueplay, waardoor geluid op een specifieke kamer wordt aangepast, terwijl Yamaha zo’n systeem helaas nog niet heeft. Het is dan ook fijn om te zien of deze soundbar van het merk zo’n functie nodig heeft, of dat het ook zonder prima functioneert.

Yamaha heeft verschillende nieuwe soundbars op de markt gebracht. Ik mag de duurste testen: de True X Bar 50A (oftewel, de SRX50ABL). Deze kost inclusief externe subwoofer zo’n 899 euro. Er is ook de 40A, alleen zit hier een wat minder krachtige subwoofer ingebouwd. 899 euro is misschien een flink prijskaartje, waarvoor je bijna een instap OLED-televisie kunt scoren. Maar nog steeds goedkoper dan Sonos, dat geen externe subwoofer erbij levert voor die prijs.

(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Misschien is het raar om de prijs van het apparaat met een OLED-televisie te vergelijken, maar toch denk je bij home-cinema vooral aan beeld, omdat geluid gauw vergeten wordt. Toch is dat onterecht, merk ik nu zelf, want geluid zorgt voor een flinke toevoeging aan de echte bioscoopervaring, net zoals je uit de cinema kent.

Een hele set

In mijn huiskamer zorgt de Yamaha True X-Bar 50A dan ook voor een heerlijke klank, vooral bij nieuwere films. Dat komt omdat het apparaat Dolby Atmos ondersteunt. Door deze technologie wordt geluid weerkaatst via het plafond, waardoor het van alle kanten lijkt te komen.

Bovendien heb ik er ook nog twee kleine Yamaha-speakers bij (True X Speaker 1A), die ik achter mijn bank zet. Hierdoor krijg ik echt het gevoel van 3D audio en leek het alsof ik midden in de film zit. Vooral tijdens actiefilms zorgt dat voor een ultieme ervaring.

Wat echt fijn is aan deze soundbar is, is dat deze Clear Voice heeft. De software in het apparaat zorgt ervoor dat stemmen hierdoor duidelijker naar voren komen. Iets wat in sommige films nogal lastig kan zijn, aangezien het achtergrondgeluid soms stemmen overklast. Bij zelfs de films met het hardste geluid had ik hier helemaal geen last van en zijn dialogen gewoon goed verstaanbaar.

Kan de Yamaha True X Bar 50A het Sonos écht moeilijk maken?
De speakers zijn draadloos en gebruik je ook los van de soundbar. (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Wat ook meehelpt is dat de Yamaha True X soundbar vier verschillende modi heeft. Zo kun je kiezen uit stereo, movie, game, of gewoon standard. Hierdoor heb je in elke omstandigheid een fijn geluid.

Verbinden met de soundbar niet altijd even simpel

Qua geluid zit het dus echt goed en geeft het een heerlijke ervaring. Toch is het daarvoor nog wel even struggelen. Het kan wat lastig zijn om het apparaat aan te sluiten. De televisie herkent het via een HDMI-kabel (die het bedrijf er overigens niet bijlevert) direct en met de speciale app voeg je het makkelijk aan je telefoon toe. Zo is het met AirPlay en Bluetooth mogelijk om simpel je muziek via je smartphone naar de soundbar te sturen.

Het wordt echter iets lastiger als je meerdere apparaten hebt. Die kun je niet toevoegen via de app, maar dit moet via de afstandsbediening. Voor mij duurde het een tijdje voordat ik doorhad hoe het werkte. Het zou fijn zijn als Yamaha daar een oplossing voor verzint, want Sonos laat zien dat het heel simpel kan.

Daarnaast is het een enkele keer voorgekomen dat mijn AirPlay-verbinding met mijn iPhone wegviel. Hierdoor was het soms best wel weer een gedoe om via de app of de Instellingen van mijn telefoon zelf ‘m weer te verbinden.

Kan de Yamaha True X Bar 50A het Sonos écht moeilijk maken?
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Van de bank geblazen door de Yamaha True X Bar

Als je echter alles aan de praat hebt gekregen, is het wel genieten geblazen in je huiskamer. Daarbij is niet alleen het geluid goed, maar ook de bas. Deze is zeer krachtig en ik voel zelfs medelijden met mijn buren. Als test was ik The Hitman’s Bodyguard aan het kijken en ik werd zelf haast van de bank geblazen.

En hoewel deze soundbar meer gericht is op televisie dan echt muziek, waren de muzikale scènes van Elvis ook echt een beleving. Ik voelde mede door de extra speakers aan de achterkant alsof ik zelf bij een concert aanwezig was.

Voor mij is de Yamaha True X soundbar inclusief subwoofer en twee draadloze kleine speakers dus echt een aanvulling voor mijn huiskamer als echte filmliefhebber die af en toe zijn playlist aanslingert.

LG wil CES 2024 veroveren met krankzinnig stijlvolle doorzichtige speaker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen