Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 31 mrt 2021

YouTube gaat dislikes bij video’s mogelijk niet meer tonen

Op Youtube kun je video’s liken, maar ook disliken. Mogelijk ga je het overzicht van duimpjes naar beneden niet meer zien.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor negativiteit rondom social media. Zo zoeken Facebook en Twitter naar mogelijkheden om negatieve, kwetsende en soms zelfs racistische reacties sneller te verwijderen. Ook bij YouTube is dit proces al wat langer aan de gang. Zo heeft de videodienst van Google eerder al de reacties wat verder weggestopt en is het nu bezig met het dislike-overzicht.

Likes op YouTube

We kijken allemaal wel eens naar een video op YouTube. Onder een filmpje zie je de inmiddels beruchte likebalk. Hierbij kun je zien hoeveel gebruikers een video leuk vinden en hoeveel mensen niet tevreden zijn. Om haatcampagnes te voorkomen haalt YouTube de balk bij sommige gebruikers uit beeld als test.

Dat betekent overigens niet dat de dislike-knop gaat verdwijnen. Die is er nog steeds, alleen is die bij de test alleen nog zichtbaar voor de maker van de video. Die kan het overzicht van likes zien in YouTube Studio, het platform waar je alle gegevens over geüploade video’s kunt vinden. Je kunt video’s dus nog steeds een duimpje naar beneden geven als je er helemaal niets aan vindt.

Negativiteit en haat proberen te voorkomen

De proef van YouTube begint over een aantal weken. Het bedrijf kiest zelf welke gebruikers onderdeel uit maken van de nieuwe test. Zij kunnen feedback geven over het nieuwe design.

Het grote idee hierachter is dat YouTube grote haatcampagnes wil voorkomen. Dat moet ervoor zorgen dat uploaders minder te maken hebben met negativiteit. Soms zijn er namelijk speciale campagnes van gebruikers aan de gang die opzettelijk een video naar beneden willen halen.

Overigens betekent de test niet dat YouTube voornemens is om het overzicht weg te halen. Ze zien het dan ook als een experiment en wachten de uitkomst daarvan af.

Reageer op artikel:
YouTube gaat dislikes bij video’s mogelijk niet meer tonen
Sluiten