Netflix geeft YouTube een voorzet, dus ben jij binnenkort de pineut

Apps Jeroen Kraak 29 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

YouTube is van plan een impopulaire maatregel te nemen en treedt daarmee in de voetsporen van Netflix. Die streamingdienst nam de afgelopen tijd al meerdere impopulaire maatregelen om de inkomsten te verhogen.

Als je je verveelt, heb je soms even geen zin in series als Stranger Things of Squid Game op Netflix. Dan is YouTube een ideaal alternatief. Maar wat meteen opvalt, zijn de talloze reclames die door het bedrijf op je afgevuurd worden. Het zijn er onderhand nog meer dan op normale tv-kanalen zoals RTL en SBS.

Reclames op YouTube

Het is dan ook niet raar dat veel gebruikers van YouTube een adblocker hebben ingeschakeld. Deze zorgt ervoor dat reclames op het platform automatisch worden overgeslagen. Dit is echter tegen het zere been van moederbedrijf Google, want hierdoor loopt het inkomsten mis en dus wil het er nu iets aan doen.

Google test verschillende mogelijkheden om gebruikers toch advertenties op YouTube te laten zien. Eén manier is echter zo rigoureus dat het doet denken aan de maatregelen die Netflix onlangs heeft aangekondigd.

Wellicht heb je ergens in de afgelopen weken een e-mail van Netflix ontvangen. Daarin laat de streamingdienst weten dat het delen van een account niet meer is toegestaan. Doe je dit toch, dan kan de streamingdienst je account blokkeren.

Google gaat Netflix achterna

Een soortgelijke Netflix-tactiek test Google nu. Verschillende gebruikers krijgen een pop-up scherm te zien wanneer ze een adblocker gebruiken. Daarop staat: “De videospeler zal geblokkeerd worden na drie video’s.” Dus als je drie keer betrapt wordt door Google, kun je YouTube niet meer gebruiken.

Netflix geeft YouTube een voorzet, dus ben jij binnenkort de pineut
Sommige gebruikers van een adblocker krijgen dit te zien. (Afbeelding: YouTube)

Zoals gezegd is dit nog een test en het gaat nu nog om een klein aantal gebruikers dat dit scherm te zien krijgt. Misschien merk je er dus nog niets van. Toch is het mogelijk dat YouTube dit steeds verder gaat uitrollen. Netflix deed bijvoorbeeld hetzelfde bij mensen die hun account delen.

Overigens zijn er ook twee andere manieren om van YouTube te genieten zonder advertenties. Hiervoor moet je een Premium- of Premium Light-abonnement aanschaffen. De eerste kost 11,99 euro per maand. Daarmee krijg je de mogelijkheid om video’s te downloaden en af te spelen op de achtergrond, zelfs als je bijvoorbeeld tegelijkertijd een andere app gebruikt. Daarnaast krijg je toegang tot YouTube Music, waarmee je muziek kunt streamen zoals bij Spotify.

Ben je alleen de reclames zat en heb je verder geen extra’s nodig? Dan is er het Lite-abonnement. Hiervoor betaal je 6,99 euro.

Netflix komt na verbod wachtwoord delen opnieuw met impopulaire maatregel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen