YouTube de schaamte voorbij: TikTok-feature verkast naar Shorts

Apps Wesley Akkerman 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

YouTube is niet vies van een beetje kopieergedrag. Dat bleek al tijdens de uitrol van het onderdeel Shorts, waar videomakers TikTok-achtige video’s kunnen plaatsen op het gigantische platform. En nu zien we dat het bedrijf wederom kijkt naar de populaire concurrent uit China.

Voordat we verdergaan willen we benadrukken dat TikTok niet alleen slachtoffer is in de strijd om de kijker. Het klopt dat veel apps onderdelen vanuit TikTok overnemen, maar dat bedrijf kan er ook wat van. Zo komen we onder meer functies van Instagram, Snapchat en onlangs nog BeReal tegen op dat platform.

YouTube Shorts met TikTok-functie

Het staat dus onomstotelijk vast dat concurrenten op de videomarkt elkaars huiswerk constant kopiëren. En soms vergeten ze het dan net even een beetje eigen te maken. Dat zien we nu wederom gebeuren op YouTube, waar de Shorts toegang krijgen tot een vertelfunctie. Dat laat Google op z’n eigen site weten.

TikTok op je smartphone, VS, ByteDance
TikTok op je iPhone (Afbeelding: Unsplash)

Met de vertelfunctie kunnen videomakers achteraf een voice-over toevoegen aan een opgenomen video. Zo kunnen ze ergens de nadruk op leggen, een grapje maken of instructies geven. Hoe de voice-over ingezet wordt, hangt helemaal af van de video die ze dan maken. Dit kan overigens vooralsnog alleen op iOS.

Zelf voice-overs gebruiken

Wanneer je zelf een voice-over wil toevoegen aan je YouTube Shorts-video op iOS, dan druk je rechts onderin op het camerascherm op de checkmark. Tap daarna op de knop voor de voice-over. Je bepaalt wanneer die begint en eindigt, neemt de boel op en kan achteraf zelfs nog het volume van je vertelling veranderen.

Dit is overigens de tweede functie die YouTube van TikTok overneemt in korte tijd. Onlangs maakte de app het mogelijk te reageren op een video middels een andere video. Dat kan al sinds 2020 op TikTok. En ja, ondertussen werkt Instagram aan een soortgelijke mogelijkheid; die arriveert in december.

Hoe YouTube zijn Content Creators meer geld wil laten verdienen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen