Zelfrijdende auto’s bezorgen voor het eerst pakketjes in Californië

Elektrische auto's Sam Dille 24 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Een bestelling plaatsen en je pakketje laten bezorgen door een zelfrijdende auto. Het lijkt een droom voor in de verre toekomst. Toch gebeurt het al in verschillende provincies van Californië. Deze zelfrijdende auto’s bestellen al jouw pakketjes in no-time.

Er bestaan een paar bedrijven die zelfrijdende auto’s testen in Californië. Geen van deze bedrijven kan echter klanten laten betalen voor de diensten die ze verlenen. Volgens een aankondiging van de California DMV, een overheidsinstantie die voor veiligheid op de weg zorgt. Aankomende woensdag gaat dat allemaal veranderen. Het bezorgingsbedrijf Nuro heeft namelijk als eerste bedrijf ooit een ‘inzetvergunning’ gekregen.

Zelfrijdende auto’s kunnen pakketjes bezorgen

Nu zal je vast denken: “wat is een inzetvergunning?” Het lijkt op een vergunning voor het testen van zelfrijdende voertuigen, maar met deze toestemming mogen de auto’s ook diensten aanbieden voor klanten. De klanten geven dan de auto dus een opdracht, waar ze achteraf voor betalen. Het klinkt misschien simpel, maar nog nooit eerder heeft een bedrijf deze vergunning kunnen krijgen.

Nuro heeft hard gewerkt aan het verbeteren van haar zelfrijdende bezorgsysteem in Arizona. Dit deed het bedrijf in samenwerking met onder anderen Dominos. Het concept is volledig uitgewerkt en lijkt goed te werken. Mensen doen een bestelling, die vervolgens gebracht wordt door een zelfrijdende bestelwagen van Nuro. Hiermee heeft Nuro de DMV kunnen overtuigen van veiligheid. Nuro mag nu haar zelfrijdende auto’s testen, maar wel met een aantal strenge regels.

Dit zijn de strikte regels waar Nuro zich aan moet houden

Met deze vergunning mag Nuro alleen diensten aanbieden in een paar provincies. Daarnaast mogen de zelfrijdende auto’s alleen bovengrondse straten gebruiken. Ook mogen de bestelwagens niet sneller rijden dan 40 kilometer per uur. Tot slot kunnen de wagens alleen gebruikt worden bij mooi weer en op wegen met een maximumsnelheid van 56 kilometer per uur.

“De California DMV is een leider op het gebied van veiligheidsnormen, en we waarderen hun samenwerking”, aldus Dave Ferguson, medeoprichter van Nuro. “Sinds de oprichting van Nuro hebben we toegewerkt naar de dag dat we een bezorgdienst in onze thuisstaat konden lanceren. Nu we de vergunning hebben, zijn we heel blij dat we dit kunnen doen.”

Apple wil ook zelfrijdende auto’s lanceren

Apple heeft de ambitie om ook aan de slag te gaan met zelfrijdende auto’s. Als ze Tesla hadden overgenomen hadden ze in een mum van tijd die droom uit kunnen laten komen. Toch is Apple niet op het aanbod van Tesla ingegaan. Lees hier wat er aan de hand is.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen